Завершилася серія тренінгів у межах проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я"

12 березня 2024, 9:39

Фіналізували серію тренінгів для 20 громад-учасниць проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується Громадським Партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА". Упродовж першого тижня березня-2024 наші експерти та експертки Марія і Микола Орлови, Тетяна Романова, Наталія Рибалко, Олена Шевчук провели серію фінальних тренінгів про інструменти бюджетної партисипації для громад Рівненської, Волинської і Одеської областей.

Що ж кажуть учасники та учасниці, а також наші експерти і експертки?

Голова Рокитнівської селищної громади (Рівненська область) Григорій Таргонський:

"Доступна та цікава форма проведення тренінгів. Дякуємо Тетяні та Наталії за комфортну обстановку, залучення усіх учасників та цікаві навчальні матеріали".

Учасники й учасниці від Здолбунівської громади (Рівненщина) звернули увагу, що складну тему вдалося пояснити та проілюструвати прикладами максимально легко і доступно, а у Южненській громаді (Одещина) зазначили, що важливо було отримати багато корисної інформації та практичних порад з досвіду інших громад.

Олена Баранецька, заступниця міського голови Южного:

"Дуже багато корисної інформації. Для себе зрозуміла, що владі потрібно бути відкритішою, тому що дійсно робимо багато, але говоримо про це мало. Маємо доносити до громадян у доступній формі ту інформацію, яку оприлюднюємо. На думку експертів, наш сайт надто важкий для користування, тому треба щось змінити в цьому".

Інна Кокошко, начальниця фінансового управління виконкому Острозької міської ради (Рівненщина):

"Дуже вдячна за можливість взяти участь у тренінгу, це був корисний та плідний досвід для мене. Тема наразі є дуже актуальною, матеріал чітко, структуровано викладено. Трененери створили зручну та відкриту атмосферу для навчання та комунікації. Вони відповідали на всі запитання, надавали зрозумілі та докладні відповіді, наводили приклади. Окремо хочу зауважити про практичні заняття, роботу в групах, було цікаво, ми відчували себе командою".

Ольга Логвін, заступниця Острозького міського голови:

"Значення проєкту "ГОВЕРЛА" в житті нашої громади загалом і для мене зокрема важко переоцінити. Матеріальна його складова - це потужна підтримка наших комунальних підприємств і закладів, особливо в умовах війни. Але ті знання, навики, нормативна база, які надають різні компоненти в усіх галузях діяльності місцевого самоврядування створюють можливості і дарують шанс для зростання кожній громаді-учаснику, кожному працівнику. Проєкт "Бюджетна партисипація від А до Я" якраз є саме таким інструментом для кожного з нас. А головне - це вибудовує довіру між місцевою владою і нашими громадянами".

Тетяна Романова, експертка Партнерства, тренерка:

"Громади, з якими ми працювали, дуже активні і перспективні. Цей тренінг класний ще тим, що ми під час навчання зразу ж використовуємо всі запропоновані нами інструменти на практиці. Наприклад, у Здолбунівській та Рокитнівській громадах ми запланували впровадження шкільного бюджету участі. Окрім цього, громади також мають розробити та запровадити "Бюджет для громадя"н та проводити збір пропозицій до бюджету на наступний рік. Я вірю в те, що у громад все вийде. Адже в будь-якій справі головне - бажання та люди. І перше, і друге ці громади мають".

Микола Орлов, експерт Партнерства, тренер:

"Хороше представництво від Острозької громади одразу показало серйозність намірів острожан до участі у тренінгу. Заступники голови, депутати, начальники відділів, представники громадськості активно дискутували, креативили, планували. Цінні були висновки, які робили учасники по ходу зустрічі. Наприклад, про те що в практичних вправах використовувалися дані громад, які вже пройшли курс подібної співпраці із експертами Партнерства, тому тепер їхні сайти в частині розміщення бюджетної інформації виглядають по-іншому, зрозуміліше. Видно, що у фахівців ОМС хороший досвід в проєктній діяльності, в розумінні того, що наявні фішки громади можна і треба поєднувати із стратегічними, бюджетними документами, іміджевими виданнями. Тому унікальні "острожки" незабаром з’являться ще в одній спільній праці Партнерства і громади".

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %