Як жителі громад можуть долучатися до бюджетного процесу

12 березня 2021, 14:52

Зараз у громадах проходять публічні представлення інформації про виконання місцевих бюджетів, що мають відбутися до 20 березня.

 

А чи знаєте ви, що участь жителів громад у бюджетному процесі є не лише вельми бажаною і потрібною, а й передбачена Методичними рекомендаціями щодо механізмів участі громадськості у бюджетному процесі на місцевому рівні (затверджені Міністерством фінансів 3 березня 2020 року)?

 

 

Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" ділиться з вами головними принципами цього документу.

 

 

Отже, які механізми участі громадськості у бюджетному процесі передбачені на місцевому рівні?

 

 

1️⃣ Консультації з громадськістю

 

 

Консультації можуть мати різні форми: круглі столи, збори, конференції, форуми, брифінги, громадські слухання (колективні зустрічі громадян з представниками органів місцевого самоврядування, проведення яких може ініціювати як територіальна громада, так і органи місцевого самоврядування), онлайн-опитування, зустрічі між представниками виконавчих органів рад та громадськими радами, представниками органів самоорганізації населення, лідерами громадських організацій тощо.

 

 

2️⃣ Діяльність громадських рад, утворених при органах місцевого самоврядування

 

 

Діяльність громадської ради сприятиме забезпеченню участі громадськості у формуванні і реалізації бюджетної політики та вирішенні питань місцевого значення, здійсненні громадського контролю за діяльністю органу місцевого самоврядування, врахуванню громадської думки під час формування та реалізації бюджетної політики у відповідній сфері.

 

 

3️⃣ Залучення засобів масової інформації

 

 

Засоби масової інформації є інструментом інформування громадськості з питань місцевого бюджету.

 

 

Рекомендується залучати засоби масової інформації до участі у обговореннях та зустрічах з бюджетних питань, створювати умови для забезпечення їх доступу до бюджетних документів (наприклад, схваленого бюджету), а також інформування громадськості про результати її участі у бюджетному процесі.

 

 

4️⃣ Підготовка інформації з питань місцевого бюджету в доступній для громадськості формі
 
Надання такої інформації допомагає громадянам зрозуміти суть місцевого бюджету та підвищує рівень прозорості формування бюджетної політики. Однією з форм представлення інформації про бюджет у доступній для широкої громадськості формі є бюджет для громадян, допомогою у розробці якого кілька років поспіль - і вперше в Україні - займається наше Партнерство.

 

 

5️⃣ Використання засобів інтерактивного спілкування

 

 

Рекомендується використовувати такі засоби інтерактивного спілкування: онлайн-ігри, онлайн-уроки, онлайн-вікторини, онлайн-матеріали з підвищення бюджетної грамотності, брошури та буклети, підготовлені в доступній для громадян формі.

 

 

6️⃣ Запровадження громадського бюджету "бюджету участі" як інструменту залучення громадськості до бюджетного процесу, в рамках якого громадяни наділяються відповідальністю за розподіл, використання та контроль за використанням бюджетних коштів.

 

Ознайомитися з документом ви можете тут.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %