Виклики миколаївського Громадського бюджету та рецепти їх подолання

19 березня 2018, 23:15

Обговорили 14 березня 2018 року 42 учасника першого у 2018 році засідання відкритого майданчику «Новий Миколаїв» — переможці/учасники конкурсу «Громадський бюджет-2017-18», разом з членами Експертно-громадської ради миколаївського міськвиконкому, Координаційної ради/Експертної групи з питань громадського бюджету м. Миколаєва, консультантами мережі Центрів обслуговування громадян бібліотек міста.

Модератор зустрічі директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін запросив присутніх проаналізувати успіхи та виклики першого у місті конкурсу, зокрема розповісти про перші перемови з головними розпорядниками коштів громадського бюджету, щодо старту проектів та надати рецепти покращення механізму.

Всі 12 представників проектів — переможців та учасники експертних і дорадчих органів конкурсу погодились, що "Громадський бюджет-2017-18" став знаковою подією у житті міської громади . 

Серед викликів старту проектів більшість визнали викликом налагодження конструктивної взаємодії між автором та головним розпорядником бюджетних коштів. Так, поведінка Центральної районної адміністрації, що стала «торгуватися» і набавляти бюджети проектів переможців. Це визвало подив не тільки у переможців конкурсу, а і членів експертної ради, що раніше рекомендували для винесення на голосування проекти з відповідними бюджетами.

Обговорюючи механізми фінансування проектів також визнали актуальним виклик дієвості контрою автора за якістю реалізації проекту. Як вихід, Марат Каймаразов у неодноразових виступах пропонував фінансувати конкурс через рахунки та при менеджменті громадської організації, що буде обрано на конкурсних засадах. Саме така модель довела зо 20 років свою дієвість.

Колективне бачення викликів конкурсу та шляхів за результатами громадських оговорень презентували: голови ГО «АРТ Оптимісти» Євенія Дулько https://goo.gl/hxpYC6 та ГО «Сильні разом» Олексій Долгих

Одним з ризиків названо адміністративний ресурс, що застосовано закладами освіти міста. Тому для його долання лідери громадських організацій запропонували виключити можливість участі у конкурсі освітніх бюджетних установ та можливості голосуванні мешканцями з 14 років.

З цим не погодилась представниця проектів освітян —  вчитель ЗОШ 53 Тетяна Мезінова.

Загалом, спільною позицією учасників майданчику є запровадження механізмів впливу переможцями конкурсу та городянами на хід та якість реалізації проекту.

Директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін представив практичний буклет «Бюджетний календар». Можливості участі городян у місцевому бюджеті по місяцях року» та можливості Експертно-громадської ради при виконавчому комітету миколаївської міської ради ті інші дорадчі громадські органи як основний механізм впливу громадян на бюджетний процес, що передбачений діючим законодавством України  та має успішний досвід застосування.

Зустріч відбудеться в рамках проекту «Демократичний, прозорий, ефективний бюджет для зеленого, чистого і комфортного м. Миколаєва», якій реалізує ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» при партнерстві з Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради та КУ «Агенція розвитку Миколаєва» в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %