В Україні розпочато створення нової Методології оцінки рівня прозорості місцевих бюджетів

24 липня 2017, 16:15

Експертна група у складі представників Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!", Національної академії державного управління при Президенті України, Асоціації міст України та залучених експертів днями провела свою першу установчо-організаційну зустріч та розпочала роботу над створенням нової версії Методології оцінки рівня прозорості місцевих бюджетів.

Попередня версія методології оцінки рівня прозорості місцевих бюджетів була розроблена та апробована Громадським Партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" у 2015-2016 роках й її використання довело високу ефективність подібних інструментів для підвищення рівня прозорості та відкритості бюджетного процесу на місцевому рівні.

У 2017 році в рамках проекту "Публічні бюджети від А до Я", що реалізується Фондом Східна Європа (ФСЄ) та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу, був оголошений відкритий конкурс на визначення розробника нової версії Методології. Переможцем конкурсу було визначено Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!", яке сформувало спільну експертну групу розробників та координує її роботу.

Створення такої Методології має допомогти органам місцевого самоврядування в запровадженні рішень та практик бюджетної прозорості та залучення громадян до участі в бюджетних процесах на місцевому рівні, що сприятиме підвищенню підзвітності органів місцевого самоврядування.

Таким чином, Методологія від самого початку розробляється не тільки, як об’єктивний інструмент вимірювання, а й як унікальний та ефективний інструмент впливу з метою стимулювання органів місцевого самоврядування до покращення своїх стандартів та процедур в рамках бюджетного процесу.

Завданнями нової Методології оцінки є демонстрація рівня прозорості місцевих бюджетних процесів та залученості громадян до формування місцевого бюджету та моніторингу його використання, встановлення чітких індикаторів, що слугуватимуть дорожньою картою підвищення прозорості бюджетних процесів на місцевому рівні, надання доступу місцевим громадам до технічної та експертної допомоги для впровадження практик у відповідності до критеріїв Методології оцінки, спрощення доступу організаціям громадянського суспільства та активним громадянам до моніторингу управління публічними фінансами.

Передбачається, що критерії Методології оцінки розроблятимуться таким чином, аби забезпечити можливості для всіх органів місцевого самоврядування використовувати Методологію для періодичної самооцінки рівня прозорості бюджетного процесу.

Особлива увага при розробці критеріїв для Методології оцінки приділятиметься рівню використання органами місцевого самоврядування інноваційних IT-рішень (Є-Дата, Прозорро, практик візуалізації місцевого бюджету, залучення громадян на різних стадіях бюджетного процесу тощо). Частина критеріїв Методології оцінки буде автоматично оцінюватись завдяки інтеграції з зазначеними ресурсами.

Відповідно, за рішенням членів експертної групи, нова методологія базуватиметься на принципах прозорості, відкритості, порівняльності, універсальності, простоти, адаптивності, достовірності та технологічності.

Одночасно із розробленням Методології буде створюватись онлайн-ресурс, який дозволятиме оцінювати рівень прозорості бюджетного процесу за критеріями Методології. Розроблена Методологія оцінки та онлайн-ресурс будуть презентовані широкому загалу та відкриті для використання організацій громадянського суспільства та органами місцевого самоврядування.

Проект «Розробка концепції Методології оцінки прозорості місцевих бюджетів» виконується Громадським Партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" через Одеську обласну організацію ВГО "Комітет виборців України". Підтримка проекту здійснена в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %