У Сумах завершилась конференція "Досвід та нові можливості ефективного моніторингу державних закупівель"

23 серпня 2016, 17:01

Конференцію "Досвід та нові можливості ефективного моніторингу державних закупівель. Практичні аспекти використання законодавства. Аналіз та характеристики майнових та земельних комплексів в громаді" провела громадська організація «Бюро аналізу політики» 19-21 серпня у Сумах. 

У заході взяли участь експерти з моніторингу державних закупівель, депутати міських рад, представники громадськості та журналісти. Традиційно учасниками стали люди з багатьох регіонів України: Черкаської, Дніпропетровської, Полтавської, Харківської, Миколаївської, Чернігівської  та Сумської областей. Захід проводився у рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який реалізовується ГО «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. 

Топ-питанням конференції стало запровадження системи електронних закупівель "Prozorro" у Сумах та інших областях, проблеми, що виникли у користуванні системою та інші нюанси її роботи. На жаль, мало хто знає про те, які саме послуги є у вільному доступі, яку інформацію ми можемо отримати та де взагалі її шукати. Тому експерт ГО «Бюро аналізу політики», депутат Сумської міської ради Володимир Чепік розповів учасниками про електронні послуги, які доступні громадянам.  З проблемами  запуску системи "Prozorro" в місті Суми учасників познайомив  Андрій Крамченков, депутат Сумської міської ради. Під час обговорення виявилося, що проблеми були не лише в Сумах. Зокрема, у Черкасах громадським активістам також довелося провести певну лобістську кампанію, щоб система запрацювала.

14060357 666451263519089 1295302844 o

Перед аудиторією своїм досвідом у роботі з системою Prozorro поділилась і заступник начальника управління молоді та спорту Сумської ОДА Ольга Резніченко, яка показала, як працює система зі сторони Замовника, які є «підводні камені» та на що варто більше звернути увагу під час досліджень. Також на конференції мали слово голова Всеукраїнської громадської організації "Молодий народний рух" Андрій Рибалко та народнй депутат України Олег Медуниця. Вони розповідали щодо дослідження бюджетних закупівель та впровадження нової електронної системи.

Завітали на захід і представники ЗМІ, зокрема директор філії НТКУ  (канал UA:Суми) Микола Чернотицький та ведуча програми «Під прицілом» Олена Адаменко., які розповіли про те, як саме відбуваються журналістські розслідування та як потрібно працювати з джерелами отримання інформації.

- Моніторингу потребує не лише система "Prozorro" та державні закупівлі, а і взагалі вся бюджетна система на місцевому рівні, оскільки є реальні факти не раціонального використання бюджетних коштів на утримання певних підрозділів адміністрацій та інших державних установ. Експертів у системі "Prozorro", на жаль, поки що немає, оскільки кожного дня ми стикаємося із новими прогалинами, похибками, які потребують вирішення та удосконалення. Але досвід, який ми отримуємо під час роботи в "Prozorro" та яким ділимося з іншими, дає шанс на те, що з часом система вийде на високий рівень. Однак це є реальним лише за умови жорсткого контролею з боку громадськості, - підсумував результати конференції Віктор Бобиренко, провідний експерт у бюджетній політиці.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %