У Сумах затвердили допорогові закупівлі через Прозоро

06 жовтня 2016, 18:33


Сьогодні на сесії міськради депутати затвердили рішення про допорогові закупівлі через систему Прозоро.  Тепер за нею купуватимуть товари,  вартість яких є більшою за 50 тисяч гривень. Від 200 тисяч гривень через Прозоро обиратимуть виконавця робіт.

Сумський міський голова Олександр Лисенко повідомив про другий пункт пропозиції: "Дане рішення не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, що стосуються капітального ремонту. Ми написали капітального ремонту ліфтів".

Дмитро Лантушенко, депутат Сумської міськради від фракції БПП "Солідарність" говорить:  "В дане рішення був внесений другий пункт  – виключений капітальний ремонт ліфтів.  Тому ми не голосували за це рішення. Воно прийняте з порушенням процедури оприлюднення. Нас не влаштовує корупційна складова щодо капремонту ліфтів цим рішенням лише продовжена.  100 % капремонтів ліфтів складає вартість до 300 000 гривень, тобто виключно з цього рішення департамент інфраструктури отримав повне право напряму укладати договори з тими компаніями, щодо яких порушено кримінальне провадження щодо вкрадання бюджетних коштів".

Експерт Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко каже: "Чим нижча ціна, яку ми можемо побачити – тим буде краще для всіх. Те, що стосується ліфтів  – це трошки від лукавого. По типу,  а давайте всіх так оцінимо, а цим будемо довірять. Це неправильно. Закупівлі мають бути в ідеалі з 20 тисяч, щоб ми бачили, який чиновник що купляє".

Також сьогодні рішенням сесії скасували дію двох попередніх рішень міськради про допорогові закупівлі. Нагадаю, закупівлі, що не регулюються цим рішенням, здійснюються за  новим  законом України «Про публічні закупівлі». За ним систему Прозоро застосовують для придбання товарів від 200 тисяч гривень і від 1,5 мільйона для робіт.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %