У м. Дніпро обговорили відкритість місцевого бюджету як інструменту протидії корупції на локальному рівні

30 травня 2016, 12:32

27 травня 2016 року у м. Дніпро відбувся круглий стіл «Відкритість місцевого бюджету як інструмент протидії корупції на локальному рівні», який було організовано ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики», ГО «Інститут Громадської Експертизи» та ЦПГКІ «Тамариск».

Під час заходу аналітик ДОГО «ДКЕЦРП» Валерія Юхно презентувала Результати громадського моніторингу відкритості місцевого бюджету м. Дніпро. Оцінювання проводилося за 5 окремими блоками:

  1. Планування та регламентування бюджетного процесу, зручність пошуку, ознайомлення та поширення  бюджетних документів, відкритість оцінок бюджетної політики, складання ключових бюджетних документів.
  2. Розгляд проекту рішення про бюджету та проекту Програми соціального та економічного розвитку на засіданнях профільної бюджетної комісії місцевої ради та на сесії місцевої ради.
  3. Виконання бюджету, закупівлі за бюджетні кошти.
  4. Звітування щодо виконання місцевого бюджету, внесення змін до бюджету.
  5. Стратегічні документи, які впливають на бюджетну політику.

Загальна кількість індикаторів, за якими проводилося оцінювання – 173. Максимальна кількість балів – 173. За результатами оцінювання відкритість місцевого бюджету у м. Дніпро склала лише 24,5 бала, що свідчить про високий рівень закритості бюджетного процесу на місцевому рівні.

У своїй доповіді виконавчий директор ГО «Інститут Громадської Експертизи» Олексій Літвінов розповів про співпрацю громадськості із ЗМІ у протидії корупції на локальному рівні. Також, О.Літвінов зазначив, що відкритість місцевого бюджету полягає не в оприлюднення самого тексту рішення про місцевий бюджет, а у відкритості для громадськості процесу планування, виконання та оцінювання місцевого бюджету, можливості надавати свої пропозиції, слідкувати за їх врахуванням, бачити пропозиції депутатів та інших громадян тощо. У цьому контексті «цікавою» є спроба Дніпропетровської міської ради прийняти програму «Відкритий бюджет» вартістю близько 25 млн. грн., яка розрахована на 4 роки. Хоча в Україні діють відповідні законодавчі акти, які чітко вимагають прозорості бюджетного процесу, у м. Дніпро на цьому хотіли дати заробити одному з комунальних підприємств.

Завдяки активності учасників круглого столу відбулося справжнє громадське обговорення результатів аналізу та моніторингу відкритості бюджетного процесу у Дніпропетровській міській раді, виявлених проблемних питань. Результатом круглого столу стало вироблення практичних рекомендацій, урахування яких дозволить зробити більш відкритим процес розробки місцевого бюджету, виконання та звітування за участю громадян.

Наступним кроком стане проведення пікету біля Дніпропетровської міської ради під час якого підготовлені рекомендації будуть передані міському голові та керівникам депутатських фракцій Дніпропетровської міської ради.

Також громадські активісти домовилися провести ще одну масштабну презентацію результатів моніторингу та порівняти результати м. Дніпро із результатами отриманими в інших 16 містах України, де проводилися аналогічні моніторинги.

 

Даний круглий стіл проводився в рамках ініціативи "Громадянське суспільство та ЗМІ — за прозорі місцеві бюджети!",  що виконується Одеською обласною організацією "Комітету виборців України",  Фундації "Відкрите суспільство" та громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" за фінансової підтримки Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні".

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %