У громадах Запорізької області презентували Бюджети для громадян та зібрали пропозиції жителів

18 жовтня 2021, 8:51

У громадах Запоріжжя інформаційно-просвітницькі кампанії "Впливай на бюджет своєї громади-2021", які проводять експерти Громадського Партнерства "За прозорі міцеві бюджети!" разом з представниками ТГ, відбулися масштабно і за участю значної кількості місцевих жителів.

У Широківській територіальній громаді 10 жовтня біля будинку культури фахівці «Агенції розвитку Широківської ОТГ» Юлія Носкова та Ольга Мішевська разом із експертом Партнертва Олексієм Андрєєвим спілкувалися з жителями громади, поширювали «Бюджети для громадян» та запрошували для подання пропозицій до бюджету на наступний рік.

Початок акції дуже вдало збігся у часі з підготовкою до голосування за проєкти Бюджету участі: голосування за подані проєкти розпочалося з 15 жовтня і буде тривати до 4 листопада цього року. Тож у нагоді стане інформація з «Бюджету для громадян»:

"Сподіваємось, що доступна розповідь про бюджет надихне авторів на створення нових проєктів наступного року для покращення життя односельців", - розповів експерт Олексій Андрєєв.

А візуальною кульмінацією акції став перфоманс «а-ля Еббі-Роуд» на бюджетну тематику!
Надалі у громаді пропозиції збиратимуть в електронному вигляді, а також проводитимуть презентації у населених пунктах територіальної громади за допомогою старост і депутатів. Частину накладу «Бюджету для громадян» також передали для розповсюдження працівникам ЦНАПу громади

У Пологівській громаді «Бюджет для громадян» презентували молоді. 12 жовтня у будинку культури «Гірник» відбулася зустріч з активною молоддю Пологівського ліцею №2 з презентацією «Бюджету для громадян» та збору пропозицій молоді до бюджету на 2022 рік.

Начальник відділу фінансів Пологівської міської ради Олександр Котенко разом з експерткою Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Еллою Петренко спілкувалися з молоддю, пропагуючи активну громадську позицію та запрошуючи до подачі пропозицій до бюджету. Під час зустрічі 30 хлопців та дівчат отримали «Бюджети для громадян», а ще 20 отримали працівники БК «Гірник».

У Гуляйпільській міській територіальній громаді уже майже місяць проходить широка інформаційна кампанія з поширення «Бюджетів для громадян». Завдяки поширенню буклетів у кожному селі громади жителі отримали можливість ознайомитися з місцевим бюджетом та внести свою пропозицію на наступний рік.

До інформаційної кампанії долучені старости, депутати, фахівці управління фінансів та міської ради, освітяни та активні громадяни.

Також жителі громади можуть запитати про місцеві фінанси безпосередньо у очільника громади - міського голови Сергія Ярмака, який разом з фахівцями проводить виїзні прийоми у старостинських округах.

Так, 12 жовтня відбулася вулична акція на базарній площі в с.Мирне. Експертка Партнерства Елла Петренко, міський голова Сергій Ярмак, начальниця управління фінансів Людмила Савченко спілкувалися з громадянами та збирали пропозиції до бюджету на 2022 рік. Під час акції близько 30 жінок та 20 чоловіків отримали «Бюджет для громадян» та вичерпні відповіді на питання, що стосуються публічних фінансів громади.

13 жовтня відбувся онлайн-урок для молоді з 5 навчальних закладів громади. Напередодні уроку серед учнів старших класів було поширено 100 примірників БдГ, з якими діти знайомилися під час уроку, коли про публічні фінанси розповідали міський голова Сергій Ярмак та начальниця управління фінансів Людмила Савченко, а начальник відділу освіти, молоді та спорту Віктор Науменко запрошував молодь активно долучатися до підгототвки проєктів до Бюджету участі.

Проєкт реалізується в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» #(DOBRE) , що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %