У чотирьох громадах Волині презентували новий проєкт, який реалізує Громадське Партнерство

14 грудня 2023, 11:21

Проєкт "Бюджетна партисипація від А до Я", який реалізує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID HOVERLA, стартував на Волині.

Під час зустрічей експерт Партнерства Микола Орлов презентував проєкт, до якого за результатами конкурсного відбору долучилися 4 громади Волинської області, та розповів про його мету і завдання, а також пояснив необхідність впровадження механізмів залучення громадян до бюджетного процесу навіть під час воєнного стану.

Експертка Марія Орлова ознайомила учасників зустрічей з основними кроками та етапами реалізації проєкту протягом грудня 2023- серпня 2024 року, результатами стартової оцінки бюджетної прозорості громад, а також про користь для жителів громади та переваги, які дасть втілення проєкту не лише для органу місцевого самоврядування, а і для кожного жителя громади.

У Боратинській громаді Волинської області 11 грудня відбулася ознайомча зустріч з експертами Партнерства Марією та Миколою Орловими.



У зустрічі взяли участь керівники відділів Боратинської сільської ради, головні спеціалісти з питань фінансів та бухгалтерського обліку, надання соціальних послуг, освіти та медицини, юрист, а також старости громади та депутати сільради.



"Відкритість влади та здатність залучати людей до прийняття рішень — дієвий механізм для налагодження довіри у громаді. Боратинська громада намагається співпрацювати з жителями у різних сферах, і зараз у нашому фокусі – бюджетна партисипація, - сказала начальниця відділу соціально-економічного розвитку Боратинської сільської ради Ольга Цуз. – Боратинська громада акумулює значний фінансовий ресурс, відтак управлінці і жителі громади мають навчитися ефективно його розподіляти. З допомогою інструментів партисипативного бюджетування ми прагнемо надати нові можливості участі в управлінні муніципальними фінансами для жителів, які зазвичай не надто активно включені до цього процесу. Таким чином ми підвищимо рівень залученості мешканців до процесів прийняття рішень, створимо новий майданчик для діалогу влади та громадськості, стимулюватимемо впровадження нових ідей та проєктів у громаді".

Її слова підтримала і начальниця фінансового відділу Ганна Радчук.

Під час презентації учасники зустрічі цікавилися питаннями актуальності деяких компонентів залученості громадян у зв’язку з воєнним станом та пов’язаними з цим обмеженнями у фінансуванні заходів через Держказначейство, наприклад, під час реалізації бюджету участі.

По завершені презентації прозвучали побажання щодо допомоги у структуруванні інформації на офіційному сайті громади, зокрема розділу про бюджет. Також зазначили про важливість залучення молоді до майбутнього тренінгу, оскільки вбачають в нашому проєкті важливий просвітницький компонент. Зацікавила також і форма подачі бюджету у вигляді "Бюджету для громадян", оскільки ця форма є дуже цікавою і корисною. "БдГ", на думку присутніх, був би вже доречним перед прийняттям бюджету на 2024 рік, особливо для депутатів.

У Рожищенській міській громаді 12 грудня також відбулася ознайомча зустріч з експертами Партнерства Марією та Миколою Орловими. До неї долучилися голова громади В’ячеслав Поліщук, секретар ради Надія Зінгель, заступник міського голови Сергій Лясковський, начальники відділів та головні спеціалісти, голова громадської ради, керівник молодіжного центру та члени молодіжної ради.

Також взяла участь та висловила підтримку проекту експертка з фінансів Волинського обласного офісу проєкту USAID HOVERLA Оксана Самойліч.



Голова громади у вступному слові зазначив, що цінними є різні компоненти допомоги громаді, зокрема навчаннями, роз’ясненнями, консультаціями.

"Я впевнений, що завдяки експертній підтримці та спільним напрацюванням в рамках проєкту нам вдасться підвищити рівень обізнаності громадян про бюджетний процес, залучити активних жителів до співпраці. Це, в свою чергу, допоможе досягнути прозорості, підвищити рівень довіри до влади", - зазначив під час зустрічі Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.



Він поділився досвідом впровадження ініціативи фінансування проєктів органів самоорганізації населення та ОСББ у громаді, акцентував увагу на важливості залучення молоді до бюджетного процесу та реалізації спільних проєктів і зауважив, що при презентації проєкту бюджету на 2024 рік зі сторони ОМС була зроблена хороша робота для організації подібного заходу, однак активність та розуміння громадян бажала бути вищою.

У Локачинській селищній територіальній громаді Марія і Микола Орлови презентували проєкт 12 грудня. У зустрічі взяли участь голова громади Богдан Іус, заступник селищного голови Тарас Хом’як, начальниця фінансового відділу Мирослава Шульга та головні спеціалісти, проєктний менеджер, адміністратор офіційного сайту громади, бухгалтера та економісти КНП, ЗСО та підприємець.



Голова громади Богдан Іус у вступному слові розповів про основні особливості та зусилля останніх років щодо наповнення та впорядкування дохідної частини бюджету громади, а також зазначив про пасивну участь громадян в ініціативах ОМС щодо бюджетних питань. Презентував мультимедійний звіт, підготовлений силами фахівців ОМС, на тему використання бюджетних ресурсів, а також висловив готовність сприяти реалізації проєкту на території Локачинської громади та застосувати передовий досвід в цьому напрямку.



В обговоренні взяв участь заступник селищного голови Тарас Хом'як, який розповів про спроби ОМС долучити жителів до спільних заходів з ремонту доріг та співучасті громадян у різний спосіб у житті громади.

У Вишнівській сільській територіальній громаді проєкт презентували 13 грудня. У зустрічі з експертами Партнерства взяли участь перша заступниця сільського голови Галина Федончук, секретар ради Тетяна Вегера, начальниця фінансового відділу Любов Ющук, начальниця вiддiлу з питань юридичного забезпечення ради, діловодства та проєктно-iнвестицiйної дiяльностi Ірина Богуш, в.о. начальника гуманітарного відділу Наталія Суха, проєктний менеджер, адміністратор офіційного сайту громади, бухгалтери та спеціалісти комунальних установ та структурних підрозділів, старости, представники Молодіжної ради та ГО «Наша Файна Громада».

Перша заступниця сільського голови Галина Федончук розповіла про досвід громади щодо активізації населення та залучення його до успішного старту місцевому конкурсі "Бюджет участі". Зокрема, забезпечення участі громадян в таких процесах є основним принципом якісної співпраці влади та громади. Вона запевнила експертів Партнерства в повній підтримці проєкту та висловила переконання в активній залученості жителів громади у запропонованих активностях.



Староста Римачівського старостинського округу Іван Самолюк розповів про особливості підготовки переможного проєкту на громадський бюджет батьківським комітетом навчального закладу та його підтримку місцевими жителями округу.

Ірина Богуш, начальниця юридичного відділу ради та координаторка Проєкту USAID HOVERLA у Вишнівській громаді, погодилася, що створення умов для ефективного формування та використання місцевих бюджетів в інтересах громади шляхом підвищення доброчесності, прозорості бюджетного процесу є правильним напрямком розвитку та забезпечення суспільних інтересів. Впровадження цього проєкту, на її переконання, дасть змогу створити нові форми співпраці влади та громади.



Ці заходи були проведені Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %