У Черкасах затишшя і бюджет, - політичні підсумки січня

03 лютого 2019, 11:47

Головні політичні гравці Черкас – теж люди, і це доводить хоча би той факт, що після новорічних свят вони відходили досить довго, а тому політичний січень в обласному центрі виявився досить скупим на події.

Окрім того, із офіційним стартом виборчої кампанії, центр важкості в тому числі і в регіонах змістився саме в сторону майбутніх виборів Президента.  

Ключовою подією на місцевому рівні стало ухвалення бюджету міста на 2019 рік.

Місцева політика – в тіні майбутніх виборів Президента

Протягом січня Черкаську область відвідали відразу четверо претендентів на пост глави держави. У тому числі ТОП-президенти Олег Ляшко та Анатолій Гриценко, і чинний президент Петро Порошенко. Як наслідок, основна увага та зусилля політиків та партійних функціонерів нині переважно присвячені закладанню фундаменту для необхідних результатів на виборах.

Зокрема,  якщо говорити про місцеву політику, то особливо зайнятими в контексті президентської кампанії є Руслан Зоря (голова депутатської групи «Громадянської позиції» - очільник міського осередку партії), який займався організацією візиту Гриценка на Черкащину; Юрій Тренкін (голова бюджетної комісії), який очолив виборчий штаб Юлії Тимошенко на Черкащині, представники партії «Свобода», особливо представники у виконавчій гілці влади, які активно зайняті піаром свого кандидата –  Руслана Кошулинського

Натомість майже не задіяними у виборчому процесі Петра Порошенка є команда БПП «Солідарності» із міської ради. Зокрема, її ідейний лідер і одна з центральних фігур ради загалом Олександр Радуцький поки підтримав Петра Олексійовича виключно спільною світлиною у соцмережах. Куратори кампанії Порошенка наразі бачать більше надійності в «обласній» команді БПП та в головах районів.

Також без підтримки від «міських» радикалів залишається і ще один фаворит виборчої гонки – Олег Ляшку. Під час його візиту на Черкащину його супроводжував голова обласної організації, депутатів-радикалів з міської ради до заходів не залучали.

Черкаси – з бюджетом!

Головною внутрішньою подією місцевої політики стало довгоочікуване ухвалення бюджету міста на 2019 рік.
24 січня міська рада одноголосно підтримала проект, який за день до того розглянула бюджетна комісія. Таким чином, головний кошторис міста Черкаси ухвалили останнім з обласних центрів.

Загалом ухвалення бюджету стало прикладом безпрецедентної (як для ситуації в раді) єдності депутатського корпусу. У цілому проект підтримали всі зареєстровані – 34 «за». 6 голосів дала фракція БПП «Солідарність», 5 -  «Батьківщина» та «Свобода», по 4 - «Черкащани» та «Партія вільних демократів», по 3 «Громадянська позиція» та  позафракційні, по 2 – РПОЛ та «Самопоміч».
– Поки бюджет не містить капітальних видатків, окрім громадського бюджету. Тобто всі розпорядники коштів можуть розпочинати опрацьовувати проекти, які були проголосовані громадою на конкурсі, – кроментує очільниця департаменту фінансової політики ЧМР Наталія Джуган.

Серед іншого, що депутати затвердили програму сприяння діяльності КСН, фактично піднявши зарплату їхнім керівникам, спрямували 1,5 млн грн на молодіжне кредитування. Окрім того, рада не проголосували за заборону розміщення депутатських приймалень у закладах освіти. Загалом сесія тривала майже до 16-ї години. Зазначимо, що до цього було ще дві спроби ухвалити бюджет у січні. Вперше питання було внесене в порядок денний сесії міськради 10 січня, проте на той момент проект ще не був розглянутий бюджетною комісією. Кворум на засідання не зібрався. У залі зареєструвалися 15 депутатів. Наступна спроба - 17 січня, але  в сесійній залі не вдалося зібрати кворум. При цьому в кулуарах ухвалення бюджету планувалося якраз на 17 число.На засідання прийшли лише 17 депутатів. Зокрема, у повному складі були відсутніми фракції БПП «Солідарність» та «Свободи».  

Затишшя на ниві «скандалів»

Любителів сенсацій та скандалів січень відверто розчарував, тож про цей пункт буквально кількома реченням. Прокуратура не намагалася усунути Бондаренка, опоненти мера не проводили власних викривальних розслідувань щодо його діяльності, навіть жодного безробітного «свободівця» не було прилаштовано до міської ради. П’ятірка депутатів, щодо з яких з березня триває процедура відкликання, все так же не можуть реєструватися для участі в голосуванні.

Із внутрішніх «трансферів» можна відзначити хіба появу Романа Шевченка на з’їзді партії «Громадянська позиція». Цей персонаж цікавий тим, що зайшов у раду під першим номером у списку «Самопомочі», потім покинув фракції і згодом влився в депутатську групу БПП «Солідарність». Таким чином, якщо Шевченко таки вирішить тепер долучитися до групи «Громадянської позиції» у міськраді, то ця політична сила може стати для нього вже третьою за каденцією. Тягне на рекорд.

Висновки

Очевидно, що лютий виявиться ще більш нудним і бідним на події у внутрішній політиці, тим більш бюджет ухвалено одноголосною
Натомість варто очікувати наростання протистояння конкурентів у контексті наближення до березня і виборів Президента.
При цьому, черкаська політика завжди була щедрою на сюрпризи. Можливо, не обійдеться без них і найкоротший місяць року.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net  http://cvu.ck.ua/. 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

       

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %