Трьом громадам Одещини презентували проєкт «Бюджетна партисипація від А до Я»

26 грудня 2023, 9:01
Експертки Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети" Альона Єгорова, Людмила Погрібна і Олена Шевчук презентували проєкт "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується за підтримки проєкту USAID HOVERLA, на Одещині.
18 грудня в Арцизькій міській територіальній громаді Альона Єгорова та Людмила Погрібна презентували новий проєкт представникам ОМС. У зустрічі взяли участь голова міської ради Сергій Парпуланський та начальниці відділів, які будуть працювати в громаді над впровадженням механізмів партисипативного бюджетування. Людмила Погрібна презентувала основні складові проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я" та актуалізувала важливість вибудови довіри між місцевою владою та жителями громади.
У свою чергу, голова громади Сергій Парпуланський повідомив, що зацікавлений в активізації місцевих жителів, підвищенні їхньої обізнаності в бюджетному процесі, тому що більшість непорозумінь та недовіри в громаді - саме через нерозуміння термінів та процедур. На кожен запит представників громади знаходилась відповідна компонента проєкту.
Схвальний відгук викликали приклади "Бюджету для громадян". Вже на цьому етапі почалось обговорення складових, які необхідно включити в документ - видатки на заклади освіти, підтримка мобілізованих, доходи кожного населеного пункту громади та видатки на нього. Пан Сергій зазначив, що треба опрацювати отримані приклади і використати деякі підходи вже на етапі публічного звітування голови за 2023 рік.
Наступного дня, 19 грудня, експертки зустрілися з командою Білгород-Дністровської міської ради. В громаді є досвід використання окремих механізмів залученості громадян, але сьогодні існує запит на їхнє вдосконалення. На зустрічі були присутні секретар міської ради, керівники департаментів, управлінь та відділів ради, депутатка та інші зацікавлені представники громади.
Експертка Альона Єгорова розповіла про стартовий моніторинг інформації на сайті громади, особливості оприлюднення рішень під час воєнного стану та кроки для покращення індексу бюджетної прозорості громади. Відразу обговорили актуальні механізми участі, які можуть впроваджуватися в громаді, наприклад, збір пропозицій до бюджету, публічне звітування головних розпорядників бюджетних коштів та розробка "Бюджету для громадян".
Білгород-Дністровська громада має новий сучасний логотип та сформований брендбук, тому вже на стартовій зустрічі проговорили, якою може бути візуалізація "Бюджету для громадян", та намітили план дій з його розробки.
Актив міськради бере участь у різних грантових конкурсах, намагається скористатися можливостями для налагодження комунікації всередині громади.
За словами директорки департаменту економіки та розвитку інфраструктури міськради Ольги Ціпуленко, в громаді налаштовані до впровадження механізмів залученості громадян, з тим, щоб бути почутими, та, в свою чергу, навчитися чути і громадськість.
"У нас є представники громади, кого можна залучити, їхня активність та участь підсилять громаду", - поділилась своєю мотивацією Олена Задорожна, начальниця фінансового управління міської ради.
До нового року громади пройдуть стартову оцінку бюджетної прозорості та разом з експертами будуть напрацьовувати дорожню карту з підвищення рівня прозорості.
"За пів року важко змінити все, але реально почати шлях до бюджетної прозорості та залучення громадян до процесу прийняття рішень. Дуже багато залежить від вас, вашої готовності змінювати підходи, а не лише "обгортку". Роботи багато, але ми хочемо максимально полегшити для громад цей процес", - мотивує експертка Альона Єгорова.
В Южненській міській територіальній громаді 22 грудня відбулася ознайомча зустріч з експерткою Громадського Партнерства Оленою Шевчук (Заворотченко).
У зустрічі взяли участь Олена Кутинець-Комалова, заступниця начальниця управління економіки, Ірина Москальчук, начальниця відділу культури управління КСМП ЮМР, Іван Ануфрієв, начальник відділу молодіжної політики, Вероніка Клімова, начальниця відділу звʼязків з громадськістю, Юлія Богайчик, заступниця начальника фінансового управління міської ради.
Олена Шевчук презентувала проєкт, розповіла про його мету, етапи реалізації і повідомила, що до кінця січня у громаді має бути проведена та верифікована стартова оцінка рівня залученості громадян до бюджетного процесу, а на лютий слід визначитись із датами проведення тренінгу «Ефективні інструменти залучення громадян до бюджетного процесу».
Ці заходи було проведено Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %