Щедрі на бюджетні гроші: ТОП-5 регіонів, що переплачують на закупівлях

20 червня 2019, 15:44

Які українські регіони переплачують у закупівлях? Що саме вони купують за завищеними цінами та в чому причина такої "щедрості"? З’ясовували експерти YouControl.

За понад 4 роки роботи системи ProZorro українські держзамовники оголосили 3,3 млн закупівель. Їхня планова сума станом на 18 червня складала 2,5 трлн грн, а завдяки відкритості процедур вдалося зекономити, за даними bi.prozorro, 84,5 млрд грн державних грошей. Здавалося б – це потужний ринок, на який, мов бджоли на мед, мають злітатися підприємці практично зі всіх сфер діяльності, адже державний попит дуже різноманітний та зазвичай масштабний. Однак середня конкуренція в системі наразі ледве досягає 2,3 пропозиції на торги, а ціни в деяких тендерах в результаті виявляються завищеними, навіть порівняно з ринковими.

Та не низькою конкуренцією єдиною. Ще один "біль" закупівель, що впливає і на підсумкову вартість товарів чи послуг, – їхнє неякісне проведення. Це встановлення одразу невиправдано високої ціни чи "домовленості" з конкретним постачальником. Має місце й свідомий саботаж закупівель зі сторони замовника як незгода із роботою через систему ProZorro. Результат – деякі області мають "хронічно" високі ціни в держторгах.

Хоча вплив на вартість мають і регіональні особливості проведення тендерів у контексті політичної та економічної ситуації, а наразі – ще й війни. Експерти аналітичної системи YouControl проаналізували ціни в закупівлях восьми видів продукції усіх регіонів та виділили декілька з них, де найчастіше зустрічається вища за середню вартість товарів. Дослідження охопило період з 2014 до 2018 років. До переліку товарних категорій потрапили курятина, яйця, сік, молоко, борошно, картопля, цукор та папір.

У результаті найбільше уваги привернули Донецька, Закарпатська, Луганська, Одеська та Харківська області. За час роботи ProZorro на їхньому рахунку понад 750 оголошених закупівель з плановою сумою в 468 млрд грн.

У яких саме товарних категоріях ці області завищували закупівельні ціни? Наскільки вартість була вищою за медіанну в Україні? Та в чому причини такої ситуації – далі в дослідженні.

Донецька область: дорого як тренд

Донецька область апріорі є досить складною у всіх аспектах. Війна, що йде на частині її території, звільнені землі, що потребують відновлення, – це та інше не додає стабільності та породжує багато ризиків у регіоні. При чому Донеччина як ніхто потребує проведення великої кількості закупівель – від продуктів харчування, палива, медикаментів до неосяжних обсягів будівельних матеріалів. У таких умовах питання заощадження коштів стоїть особливо гостро, адже зекономлені гроші можна вкласти в щось вкрай потрібне.

Однак, на жаль, Донецька область демонструє протилежний тренд. Протягом 2014-2018 років у 7 із 8 категорій, розглянутих у дослідженні, ціни виявилися завищеними порівняно із медіанними в закупівлях по Україні. Лише за курятину місцеві замовники платили або зовсім скромно, або приблизно на середньому рівні.

А в інших товарних групах у регіоні ситуація була такою:

•  За яйця закупівельники платили вище медіанної ціни з 2014 до 2017. Лише 2018 вартість виявилася на середньому рівні.

•  За борошно віддавали більше грошей, ніж в середньому в інших областях, в період 2016-2018 років.

•  За сік Донеччина переплачувала в 2014-2016 років, хоча два наступних роки навпаки  – ціни стали ледь не мінімальними для України, що обнадіює.

•  За молоко регіон платив більше, ніж багато інших областей, протягом 5 проаналізованих років.

•  За картоплю теж ціни були завищені протягом усіх 5 років.

•  За цукор аналогічно – переплата спостерігалася всі 5 років.

•  За папір, дані про який є лише за 2015-2018 роки, Донеччина платила вище медіанної ціни всі вказані роки.

Закарпатська область: тверда "п’ятірка" щедрості

Закарпатська область має ризик повторити "долю" Сходу України, адже на її території багато національних меншинств і нерідко звучать ідеї про приєднання регіону до сусідніх країн. Етнічне різноманіття, прикордонне розміщення, загальна непроста ситуація в області – все це відображається й на її закупівлях. Закарпаття впевнено потрапило до ТОП-5 регіонів країни, де переплата в закупівлях стала хронічним явищем.

Із 8 товарних груп відносно ефективно витрачалися бюджетні кошти на курятину, яйця та папір. А от п’ять інших категорій таким результатом не можуть пишатися:

•  За борошно Закарпаття платило ледь не найбільше зі всіх регіонів протягом 2016-2018 років.

•  За сік регіон переплачував з 2016 до 2018 року, при чому він був на першому місці серед усіх областей з максимальною ціною всі три роки.

•  За молоко закупівельники мали традицію платити вище за медіанну ціну раз на два роки (в 2014, 2016 та у 2018 році).

•  За картоплю ціни були завищені протягом 2014-2017 років.

•  За цукор Закарпаття платило найвищу ціну серед усіх регіонів у 2017-2018 роках, а у 2016-му було на другому місці після Донецької області.

Луганська область: понад дві третини переплат

Луганська область, як і Донецька, знаходиться в дуже складній ситуації. Та ж війна, нестабільна прифронтова зона, потреба в багатьох товарах, часто першої необхідності. Як і в сусідній області, на Луганщині гостро стоїть питання відбудови зруйнованих будівель. Статей витрат регіон має чимало, але заощаджувати не поспішає.  

У 6 із 8 категоріях, розглянутих в дослідженні, Луганська область розраховувалася за цінами вищими, ніж медіанні в Україні:

•  За курятину в регіоні переплачували в 2015-2016 та 2018 роках.

•  За борошно місцеві замовники платили вище середнього всі розглянуті роки, окрім 2015.

•  Молоко обійшлося регіону дорожче, ніж медіанна вартість, в 2014-2015 та 2017-2018 роках, причому в останні два роки ціни були найвищими для всієї України.

•  За картоплю область переплатила в 2014-2016 роках, а от після цього її закупівельні ціни в цій категорії були помітно нижчими за медіанні.

•  За цукор Луганщина платила більше, ніж багато інших областей, всі 5 років.

•  Папір регіон в 2016 та 2017 роках закуповував за найвищою ціною в Україні, а в 2018 був на другому місці за дороговизною.

Одеська область: заощадлива лише на картоплі та папері

Одеська область, з одного боку, має великий потенціал завдяки своєму географічному положенню, але, з іншого, це викликає в регіоні додаткові проблеми, зокрема, щодо торгівлі та розвитку корупції. В комплексі вплив усіх умов, в яких проводять закупівлі державні замовники, призводить до того, що ціни в регіоні помітно вищі, ніж у багатьох інших областях. За кількістю категорій, де вартість товарів виявилася більшою за медіанні ціни в Україні, Одещина опинилася на одному рівні з напівокупованою Луганщиною, хоча її політична та економічна ситуація не така критична.

Тож закупівельні ціни завищеними виявилися у шести товарних групах:

•  За курятину ціни були завищені протягом усіх 5 років.

•  Аналогічно за яйця: закупівельники переплачували з 2014 до 2018 року.

•  За борошно вартість виявилася вищою за медіанну в Україні в останні три роки (2016-2018 рр.).

•  За сік Одещина платила більше, ніж багато інших регіонів, протягом 2015-2018 років.

•  За молоко регіон теж переплачував 4 роки, окрім 2014 року, коли його закупівельна ціна була найнижчою в Україні.

•  На цукор більша за медіанну ціна спостерігалася всі 5 років, хоча заради справедливості варто уточнити, що вона була не серед найвищих в Україні.​​​​​​​

Харківська область: 5 із 8 переплат

На одному рівні із Закарпаттям за кількістю категорій з переплатою закуповувалась Харківська область. Місцеві замовники частіше переплачували постачальникам, ніж більшість інших областей, в п’яти товарних групах. Харківщина, що знаходиться недалеко від зони бойових дій, має спільний кордон з РФ і не завжди стабільну суспільно-політичну ситуацію, вийшла не на кращі показники цін у таких закупівлях:

•  За яйця закупівельники регіону переплачували в 2014 році, а також в період з 2016 до 2018 років. Причому 2017 область витрачала на цю продукцію найбільше серед усіх інших регіонів.

•  За сік вартість виявилася вищою за медіанну в Україні протягом усіх 5 років.

•  За молоко Харківщина платила більше, ніж багато інших регіонів, в 2014-2017 роках.

•  На цукор переплата спостерігалася протягом 2016-2018 років.

•  Папір область закуповувала в 2018 році найдорожче в Україні, а в 2016-2017 роках була на другому місці за розміром ціни на цей товар. ​​​​​​​

Звідки росте "щедрість"?

Так вже склалося, що саме в цих регіонах останні роки досить нестабільна, а часом напружена соціально-політична ситуація. У них часом лунають антидержавні заклики про приєднання до інших держав чи або повне відокремлення (це навіть без врахування непідконтрольних Україні територій). А їхнє прикордонне розташування у всі часи вносило додаткові корупційні ризики в областях.  

"Регіони-лідери за хронічно завищеними тендерними цінами – Закарпатська, Донецька та Луганська області. Вони виділяються серед решти майже по кожній групі досліджуваних товарів. Серед об’єктивних причин такої ситуації може бути  периферійне та ізольоване географічне положення, а відтак вищі витрати на транспортування продукції. Це накладається на відсутність виробничих потужностей, зокрема, на неокупованих територіях Донбасу та в Закарпатському регіоні. Щодо прифрононтових частин Донецької та Луганської області, то ціни закупівель в них можуть підіймматися і у зв’язку з вищими витратами через воєнні ризики при постачанні продукції. Також на цих територіях можуть бути вищими корупційні ризики з огляду на специфіку місцевого самоврядування, яка склалася історично – зі значним рівнем фактичної незалежності регіональних еліт і нижчій підзвітності центру", – пояснив Роман Корнилюк, кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl.

Ще одна проблема закупівельних цін – в монополізації. У цьому переконана Валентина Лебедєва, кандидат економічних наук, професор Національної металургійної академії України. Хоча, за словами експерта, в різних областях можуть бути вирішальними й інші фактори.  Наприклад, для Донецкой і Луганської областей це може бути дефіцит товарів, а для Одеської та Харківської – більш високий рівень платоспроможності населення.

Як регіонам зберегти державні кошти?

На думку Романа Корнилюка, перше, що варто зробити владі та загалом усім держзамовникам у регіонах, це сконцентрувати зусилля на нагляді за ефективністю та корупційними ризиками проведення публічних закупівель.

"Є побоювання, що позитивні наслідки децентралізації можуть нівелюватися зростанням можливостей у місцевих чиновників невиправдано нарощувати маржинальність закупівель у процесі обмеження конкуренції та розширення "корупційної премії" в ціні лотів", – пояснив експерт.

Також фінансовий аналітик YouControl додав, що слід ретельніше вивчити проблематику високих цін у прифронтових регіонах Донбасу та ситуацію з цінами на Закарпатті, що має потенціал до розгортання небезпечних соціально-економічних та геополітичних процесів. Потребує вищого моніторингу тендерних цін і ситуація в Одеській та Харківській областях.  Посилення соціальної напруги через невдоволення населення рівнем корупції і своєї купівельної спроможності може підігрівати негативні настрої в регіонах. Інформацію про такі проблеми потрібно брати до уваги при формуванні регіональної економічної політики держави.

Ще один аспект у вирішенні цінового питання, на думку Валентини Лебедєвої, – державне регулювання: "Воно повинне здійснюватися на загальнодержавному рівні, можливо, за зверненням регіональних антимонопольних структур. Держрегулювання в умовах монополій принципово необхідно, це практика усього світу. При чому якщо їх не регулювати, то справа закінчується крахом їх самих".

А куди постачає товари ваш контрагент?

Про підприємців, котрі беруть участь у державних закупівлях, можуть розповісти торги, в яких вони виграють. Зокрема, в системі YouControl в розділі "Фінанси" можна побачити, на які суми протягом року компанії чи ФОПи продають товарів або послуг державі.

Окрім цього, система пропонує деталізований звіт, хто виступає замовником та що саме він купує у конкретного підприємства, на яку суму та коли був підписаний контракт.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %