Семінар із бюджетної прозорості та партиципації у Рівному

18 жовтня 2017, 17:06

17 жовтня у м.Рівне відбувся одноденний інтерактивний семінар для представників громадських організацій, громадських активістів, журналістів, депутатів, представників виконавчих органів місцевих рад, зацікавлених в тому, щоб місцеві бюджети в їх громадах були більш прозорими. Учасники навчань ознайомились з:

  • Поняттями відкритості та прозорості бюджетного процесу;
  • Забезпеченням інформаційної відкритості місцевих бюджетів;
  • Інструментами громадської участі в бюджетному процесі;
  • Забезпеченням прозорості витрачання бюджетних коштів;
  • Ролями різних зацікавлених сторін в забезпеченні прозорості місцевих бюджетів.

Із учасниками працювали цілий день експерти партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Анастасія Матвієнко (Одеса) та Микола Орлов (Здолбунів).

семінар Бюджети Рівне 171017 (4)

Приємно, що семінар викликав інтерес в представників тих громад, де вже 29 жовтня відбудуться місцеві вибори (Клеванська, Тараканівська) і сільські голови та кандидати в депутати цікавилися тим, як правильно вибудовувати стосунки влади і громади по такому важливому питанню як бюджет.

Попри те, що семінар був розрахований на місцеву рівненську аудиторію, на цей захід подалися і учасники з інших регіонів. Своєю активністю вразила учасниця з м.Світловодська (Кіровоградщина), якій до того ж трапилася роль голови громади в діловій грі із закупівель, з якою вона з честю впоралася.

Громадські активісти із Квасилова, Рівного фахово спілкувалися в робочих групах виконуючи завдання, оскільки тема бюджетів і залучення громадян для них не нова. І завдяки такій підготовленій аудиторії і саме спілкування вийшло активне, продуктивне, позитивне.

семінар Бюджети Рівне 171017 (22)

Як результат, квасилівчани збираються з наступного тижня розпочати вуличну акцію «Впливай на бюджет свого міста!», представники Тараканова вивчатимуть можливість залучення експертів до написання проектів на грантові конкурси для додаткового залучення інвестицій в т.ч міжнародної технічної допомоги, а натхненна світловідчанка виявила зацікавленість більше ознайомитися із діяльністю партнерства, яке втілює таку корисну роботу із бюджетної політики в місцевих громадах. Рівненські Опорівці із новими, отриманими знаннями, планують серію власних навчально-просвітницьких заходів в 6 ОТГ і не лише на Рівненщині.

Самі учасники відмічають:

Павло Дутко, Квасилів, «Взяв участь у надзвичайно змістовному та цікавому тренінгу з бюджетної грамотності в рамках програми «Публічні бюджети від А до я: інформування, активізація, залучення громадянського суспільства». Здобуті знання вже найближчим часом планую використати на користь громади Квасилова. Нині громадська організація «Новий Квасилів» готує проект, завдяки якому будь-хто з мешканців зможе впливати на формування бюджету нашого селища».

Анатолій Бойко, Оржів, «Було круто! Весело та продуктивно!»семінар Бюджети Рівне 171017 (21)

І експерти:

Микола Орлов: «Відразу відчувається де люди мотивовані. За власним бажанням і переконанням. Це надихає. Люди запитують, діляться своїм досвідом, активно приймають участь у практичних вправах. Розроблені два алгоритми реалізації власної ідеї абсолютно життєздатні, особливо сподобався молодіжний варіант із пазлами в ігровій формі зреалізований на сучасних можливостях гаджетів».

Навчальні семінари розроблені та проводяться тренерами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», який реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу. Тренінг розроблений та проводиться експертами громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети».

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %