Річна звітність про виконання місцевих бюджетів: обов'язок і рекомендації громадам

22 березня 2023, 16:41

Завершується перший квартал 2023 року, що закриває питання річної звітності виконання місцевих бюджетів за минулий рік. Експертка Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети" Альона Єгорова підготувала інформацію, яку варто знати жителям територіальних громад про особливості звітування щодо виконання місцевого бюджету за 2022 рік.

Спочатку нагадаємо, що згідно з Бюджетним Кодексом України органи місцевого самоврядування, зокрема головні розпорядники бюджетних коштів у попередні роки зазвичай мали підготувати:

  • річний звіт про виконання бюджету,
  • звіти про виконання паспортів бюджетних програм,
  • оцінку ефективності паспортів бюджетних програм,
  • провести публічне представлення інформації про виконання місцевих програм до 15 березня,
  • провести публічний захід щодо представлення інформації про виконання бюджету за рік до 20 березня.

Однак повномасштабна війна на території України та оголошення в зв’язку з цим воєнного стану внесли свої зміни і у сферу регуляції місцевих бюджетів.

Чинним законодавством не скасовано норми щодо підготовки звітів про виконання місцевих бюджетів, проте деяких змін вони все ж таки зазнали.

Міністерство фінансів України 01.11.2022 та 24.11.2022 року внесло зміни до Наказу №836 "Про деякі питання запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів", зокрема щодо правил складання паспортів, форм звітів та термінів подання звітності.

Правила та форми складання паспортів бюджетних програм, звітів зазнали невеликих змін та оприлюднені в оновленому Наказі №836, з якими можуть ознайомитися представники місцевих фінансових органів та головні розпорядники бюджетних коштів.

Щодо термінів подання звітів:

  • звіти про виконання паспортів бюджетних програм "подаються до місцевих фінансових органів за формою, затвердженою цим наказом, у паперовій та електронній формі у терміни, визначені органами Державної казначейської служби України для подання зведеної річної бюджетної звітності" (п.2 Наказу №836), тобто до 25 лютого 2023 року включно,
  • результати оцінки ефективності паспортів бюджетних програм "подаються протягом 14 календарних днів після подання річної бюджетної звітності місцевому фінансовому органу" (п.4 Наказу №836), тобто до 11 березня 2023 року включно.

Важливо, що ці зміни до Наказу №836 набирають чинності з 1 січня 2023 року, тому оновлені норми застосовуються і при підготовці звітів про виконання паспортів бюджетних програм за 2022 рік та оцінки ефективності цих програм.

Також звертаємо увагу, що «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного Кодексу України (ч.1 п.22), визначають, що в умовах воєнного стану не застосовуються вимоги частини 5 статті 28 Кодексу.

Відповідно, під час дії воєнного стану головні розпорядники коштів місцевих бюджетів можуть:

  • не оприлюднювати паспорти бюджетних програм на поточний бюджетний період (включаючи зміни до них), 
  • не оприлюднювати звіти про виконання паспортів бюджетних програм за звітний бюджетний період,
  • не проводити публічне представлення інформації про виконання місцевих програм до 15 березня та щодо представлення інформації про виконання бюджету за рік до 20 березня,
  • не оприлюднювати результати оцінки ефективності бюджетних програм за звітний бюджетний період.

Зазначимо, що ці обмеження стосуються лише факту оприлюднення документів, а не обов'язку щодо їх складання та подання звітності, який залишається чинним.

"Розуміючи зазначені зміни у законодавстві та загальний вплив воєнного стану на всі процеси, я б все ж таки хотіла закликати органи місцевого самоврядування не закриватися від громади та не зменшувати рівень прозорості, і особливо в бюджетних питаннях, які традиційно є надчутливими. Тому якщо громада не в зоні бойових дій чи окупації, то оприлюднення цих документів, хоч і не є зараз обов’язковим, все ж може засвідчити доброчесність та прозорість діяльності ОМС, що, передусім, потрібно для формування підтримки та довіри між громадою та владою", - вважає експертка Партнерства Альона Єгорова.



Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %