Рада ухвалила закон про прозорі закупівлі для оборонного комплексу

12 травня 2016, 18:00

Депутати переконані, що набрання чинності цим законом унеможливить маніпулювання державними закупівлями в оборонному комплексі.

У четвер, 12 травня, Верхова Рада ухвалила закон "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони".

Цей документ визначає особливості здійснення процедур закупівлі товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони в особливий період, у період проведення антитерористичної операції та у період запровадження надзвичайного стану.

Нормативно-правовий акт визначає окремий механізм відокремлення закупівель, робіт, товарів і послуг за відкритими торгами й оборонних закупівель. Про це з трибуни Ради повідомив голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, передає "Укрінформ".

"Цей механізм полягатиме в тому, що при плануванні закупівель замовниками, які застосовуватимуть цей закон, у річному плані закупівель інформація про оборонні закупівлі відображатиметься окремими позиціями. Тобто ми чітко розумітимемо, що на оборону закуповують, а що ні", – зазначив Іванчук. Він переконаний, що набрання чинності цим законом унеможливить маніпулювання державними закупівлями в оборонному комплексі.

Норми закону застосовуватимуться Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, СБУ, Нацгвардією, Національною поліцією, Держприкордонслужбою, Службою зовнішньої розвідки, Державною службою спецзв'язку та захисту інформації, Державною спеціальною службою транспорту, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Управлінням державної охорони та іншими військовими формуваннями, які здійснюють закупівлю для потреб оборони в особливий період, період проведення АТО чи запровадження надзвичайного стану, якщо вартість товарів і послуг дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 мільйона.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні почав діяти закон про державні закупівлі щодо електронного формату аукціонів для центральних органів виконавчої влади та замовників. Це  дозволить економити державі до 50 млрд грн бюджетних коштів.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %