Публічні фінанси: як відзвітувати перед громадами про бюджет-2020

18 лютого 2021, 10:55

У березні органи місцевого самоврядування повинні провести публічне представлення інформації про виконання місцевих бюджетів-2020 та бюджетних програм. Для чого це потрібно і як зробити так, щоб процес звітування був цікавим і потрібним для громад, а не нудним обов’язком? Більше про це – у порадах Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!».

До чого зобов’язує законодавство?

Публічне звітування вже давно не є опціональним: вимоги до нього закладено у Бюджетному кодексі України та законами. Які ж документи регламентують прозорість бюджетного процесу?
1. Стаття 7 Бюджетного кодексу дає таке визначення: «принцип публічності та прозорості – інформування громадськості з питань бюджетної політики, складання, розгляду, затвердження, виконання державного бюджету та місцевих бюджетів, а також контролю за виконанням державного бюджету та місцевих бюджетів».
2. Статті 80, 58-61 Кодексу встановлюють поняття та порядок подання звітності про виконання місцевих бюджетів.
3. Ч.5 ст. 28 Кодексу передбачає спеціальну процедуру оприлюднення звіту про виконання місцевих бюджетів за рік (крім бюджетів сіл і селищ) шляхом його обов'язкової публікації у газетах, визначених відповідними місцевими радами.
4. Закони «Про доступ до публічної інформації» та «Про відкритість використання публічних коштів» встановлюють порядок доступу до інформації про публічні фінанси та відповідальність посадових осіб за порушення. Зокрема, ст. 24 Закону «Про доступ до публічної інформації» визнає порушенням неоприлюднення інформації у встановленому Законом порядку.

Календар заходів у березні

Що ж потрібно зробити вже наступного місяця, аби вчасно й фахово, а отже й доступною мовою поінформувати жителів громади про бюджетний процес?
1. Інформація про виконання місцевих бюджетів повинна бути обов’язково опублікована не пізніше 1 березня у газетах, визначених відповідними місцевими радами.
2. Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів повинні провести публічне представлення інформації про виконання бюджетних програм до 15 березня та опублікувати оголошення про час та місце його проведення.
3. Публічне представлення інформації про виконання місцевих бюджетів здійснюється до 20 березня.

Для чого потрібно звітувати?

Звітування про виконання бюджету й бюджетних програм допомагає знайти відповіді на чимало питань, які хвилюють жителів громади:

  •  звідки беруться кошти у бюджеті;
  •  хто є основними платниками;
  •  чи всі, хто повинен сплачувати податки і збори, роблять це;
  •  що робить місцева влада, щоб збільшити надходження;
  •  що може зробити кожен, щоб збільшити надходження;
  •  чи є ризики зменшення доходів бюджету;
  •  на які потреби витрачаються гроші громади, як жителі можуть долучитися до надання пропозицій щодо бюджетних видатків тощо.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %