ProZorro.Продажі перемогла в глобальному конкурсі антикорупційних проектів

28 лютого 2018, 13:34

Вчора, 27 лютого, електронна платформа державних аукціонів ProZorro.Продажі отримала міжнародну антикорупційну нагороду від C5 Accelerate та USA Institute of Peace в рамках конкурсу "The Shield in the Cloud Innovation Challenge". Нагороду отримують проекти, які мають значний антикорупційний ефект і можуть стати прикладом для наслідування в інших країнах світу.

Всього за рік ProZorro.Продажі вдалося докорінно змінити сферу державних продажів. Спираючись на успішний досвід електронної системи публічних закупівель, команда проекту разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, Національним банком України та "Transparency International Україна" запустили пілотний проект з продажу активів банків-банкрутів.

"Проект розгортався дуже швидко. Ми підписали меморандум у червні 2016 року, а в жовтні відбувся перший відкритий аукціон, - згадує перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. - З 1 лютого 2017 року всі активи банків-банкрутів продавалися через ProZorro.Продажі. І вже навесні ми перетнули межу в 1 мільярд гривень".

ProZorro.Продажі забезпечила відкритий і прозорий продаж токсичних банківських активів більш ніж на 6 млрд грн. "Такий значний і швидкий стрибок до прозорих державних продажів був би неможливий в якісь іншій країні світу. Тому що сьогодні в Україні склалася унікальна ситуація: країна готова до змін, попри важкі умови", - розповів керівник проекту Олексій Соболев, який отримав нагороду під час церемонії у Вашингтоні.

Сьогодні на прозорих аукціонах продаються не лише права вимоги банків-банкрутів, а ще й активи державних і комунальних підприємств, і навіть права на оренду.

"Ми успішно продаємо і металобрухт, і золошлак, і великі об’єкти, наприклад Палац Ілліча. При цьому продаємо і право оренди місця на Головпоштамті в Києві, чи місце під рекламу на Львівських трамваях, - каже Олексій Соболев. - А цього року через  ProZorro.Продажі почнеться мала приватизація".

"Україна презентує світові цілу низку інноваційних антикорупційних рішень. Спочату в закупівлях, а от тепер - у продажах", - зазначив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин. За його словами, успіх проектів сімейства ProZorro доводить: прозорість і рівний доступ разом із справедливими правилами гри дозволяють швидко реформувати навіть найскладнішу сферу. Головне - тримати високий темп реформи, щоб позитивні зміни були невідворотними, додав Ярослав Юрчишин.

Секрет успіху ProZorro.Продажі - у повній прозорості і відкритості, додає Олексій Соболев. Крім того, унікальна дворівнева структура дозволяє підключати безліч електронних майданчиків, що забезпечує якісний сервіс і чемну конкуренцію. "Ми є яскравою ілюстрацією ефективності "золотого трикутника партнерства": держава - бізнес - громадське суспільство. І заснований він на нашій інноваційні технології, - каже керівник проекту ProZorro.Продажі. - І ми готові ділитися нашими напрацюваннями з усім світом".

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %