Прозорість та зрозумілість публічних фінансів на Донбасі - неминуча!

28 липня 2017, 21:24

Саме такий відгук написав на своій сторінці у Фейсбуці керівник однієї громадської організації з Луганської області після участі у тренінгу  ромадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» на тему «Застосування програмно-цільового методу для проведення громадського аудиту доброчесності місцевих бюджетів та оцінки ефективності бюджетних витрат».

17-20 липня 2017 р. у м. Сєвєродонецьк експерт проекту «Ефективні та доброчесні місцеві бюджети у 5-ти областях півдня та сходу України» та фінансовий менеджер ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Золотухіна провела два дводенні тренінги для посадових осіб органів місцевого самоврядування та представників місцевих громадських груп і депутатів міст Рубіжного, Лисичанська, Сєвєродонецька та Новопсковської об’єднаної територіальної громади.

Учасники навчальних заходів на конкретних прикладах розглянули особливості застосування програмно- цільового методу місцевими бюджетами, технології проведення громадського аудиту та оцінки ефективності витрачання бюджетних коштів.

На думку тренера Золотухіної Т. головною відмінністю цих тренінгів від заходів проведених у інших регіонах України, було те, що увагу прийшлось зосередити на формуванні первинних знань, уявлень та навичок. Адже Луганська область, мабуть єдина в України, до сих пір так і не виконала вимоги ст. 18 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу щодо обов’язкового запровадження ПЦМ, починаючи з бюджету на 2017 р..  Це вкрай негативно впливає на рівень прозорості та ефективності місцевих бюджетів, посилює корупційні ризики, обмежує громадську участь у бюджетному процесі.

Вже на другий день після тренінгу керівник Новопсковського осередку Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» Тетяна Соловйова повідомила, що в Новопсковському районі  громадські активісти почали активно втілювати отримані на цьому заході практичні знання у фінансовій сфері, зокрема направили запит до державного казначейства.  «За допомогою таких фахових громадських активістів з усієї України ми мали змогу побачити корупцію в фінансовій сфері під мікроскопом.  Дякуємо за круті знання в бюджетній сфері, за набуті навички щодо впровадження програмно-цільового методу, практичну можливість навчитися вимірювати ефективність витрачання бюджетних коштів головними розпорядниками, коуч-підтримку та реальну можливість запровадити принципи демократичного розвитку громад Новопковського району шляхом моніторингу доброчесності місцевих бюджетів» .

Навчання було організовано БЛ «Соціум» в рамках проекту «Ефективні та доброчесні місцеві бюджети у 5-ти областях півдня і сходу України», якій реалізує ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» в рамках діяльності Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні» та медіа підтримки ГО «Кризовий медіа-центр».

Мета проекту: запровадити в бюджетний процес 20 пілотних громад із 5-ти областей півдня і сходу України принципи демократичного розвитку шляхом моніторингу доброчесності впровадження програмно-цільового методу (ПЦМ), ефективності витрачання коштів місцевих громад та навчальної, коуч — підтримки партнерських проектів з підвищення ефективності і доброчесності бюджетів пілотних громад, що поєднують дії органів публічної влади та громадські ініціативи.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %