Прозорість бюджетного процесу Сум

26 липня 2018, 20:36

Згідно з попередньою оцінкою рівень відкритості інформації про бюджетний процес у Сумах становить 46%. До такого висновку дійшли експерти Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за результатами моніторингу в межах проекту «Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні», що здійснюється за підтримки МФ «Відродження».

Можна сказати, що бюджет міста Суми відносно відкритий. Оприлюднюються прогнози доходів та основні статті доходів, основні наповнювачі ПДФО в бюджеті. Окремо можна виділити, що оприлюднюється проноз основних видатків. Зокрема прогнозовані трансферти (дотації та субвенції), публікується і прогноз власних і закріплених доходів.

Хоча значна кількість експертів заявляє, що прогноз доходів подається завжди завищеним. Це, з одного боку, дозволяє в подальшому накопичувати в додаткову частину мільйони гривень, які потім «вішаються» на депозити і додаються до «тіла» бюджету тоді, коли заманеться владі. З іншого боку, влада завжди може відзвітувати, що вона перевиконала план. Проте з чисто формальної точки зору, попередній проноз оприлюднюється і міська влада біла і пухнаста.

Власне, сам бюджет публікується на сайті у повному обсязі з усіма необхідними додатками та пояснювальною запискою. Мало того, у місті Суми, на відміну від переважної більшості міст обласного підпорядкування, бюджет міста Суми після кожних змін до нього публікується у останньому варіанті. На відміну від Сум у більшості міст у відкритих джерелах публікуються тільки зміни до бюджетів. Сам же «кошерний» бюджет (в остаточному варіанті) не публікується. А значить активні громадяни мусять самі з калькулятором вираховувати, які ж зміни і в яких статтях відбулися. А так як зміни відбуваються майже кожної сесії, то відслідкувати їх простій людині неможливо. Так що публікація останньої частини є безумовною ознакою відкритості бюджету міста Суми. Бюджет легко знайти на сайті. Він доступний в окремому вікні. Поснювальна записка є досить зрозумілою та візуалізованою.

Якщо узагальнювати, то загалом бюджет міста Суми можна назвати доволі відкритим. Проте хотілося б, щоб при плануванні бюджету на 2019 рік міською радою було закладено кошти на інформування громадян про бюджетний процес, сам бюджет та його виконання. Для цього потрібно підготувати у різних форматах різні інформаційні продукти. Наприклад для старшої цільової групи у вигляді статей в ЗМІ, буклетів, з максимальним використанням інфографіки. Для Facebook-спільноти міський голова разом з фінансовим управлінням могли б підготувати теж цікаву і доступну інформацію і розповсюджувати її у Facebook, підвищуючи власний авторитет та інформуючи громадян. Також замість того, щоб дивитися на піар влади на власних каналах, було б непогано, щоб у січні люди побачили фільми про міський бюджет.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %