Про бюджет людською мовою: Громадське партнерство

28 вересня 2020, 20:33

Майже двісті "Бюджетів для громадян" вперше в Україні підготували і впровадили експерти Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" за три роки. Реалізація цього інноваційного інструменту тривала впродовж трьох років в українських громадах-партнерках Програма DOBRE у 15 областях країни. А результатом зібраного за цей час досвіду став підготовлений нещодавно посібник «Бюджет громади людською мовою», який презентували 28 вересня під час майстер-класу експерти партнерства.

Посібник розповідає, що таке Бюджет для громадян і навіщо він громадам, а також показує, як створити та використовувати цей інструмент.

«Наше Партнерство завдяки підтримці програми DOBRE вже три роки апробовує в Україні такий інноваційний інструмент як Бюджет для громадян. Маю сказати, що за цей час він уже успішно прижився, полюбився громадам, і ми підготували посібник про те, як своїми руками створити Бюджет для громадян. До посібника включені пояснення основних етапів створення Бюджету для громадян, приклади Бюджетів для громадян з різних громад, відгуки лідерів громад і фінансистів про переваги, які він приносить тощо», - розповів координатор Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Анатолій Бойко.

За словами представниці Програми DOBRE Анни Товстухи, лише в минулому році громади-партнерки Програми охопили заходами з презентації Бюджету для громадян та акціями «Впливай на бюджет своєї громади» понад 14 тисяч людей і отримали майже 600 пропозицій від громадян.

«І ми хочемо поширювати цей позитивний досвід далі, долучаючи до нього нові громади та розповідаючи про нього через зокрема й цей посібник», - підкреслила вона.

Експерт Громадського Партнерства Микола Орлов, який провів майстер-клас, детально пояснив, для чого потрібен Бюджет для громадян, розповів про досвід його розробки у країнах Європи, Азії та Африки, поділився своїм досвідом впровадження цього інструменту в українських громадах та надав корисні рекомендації з практики:

«Працюючи над таким інструментом, ми в першу чергу маємо думати, для кого і для чого ми це робимо. Тобто нам слід пояснити простою мовою бюджет громади, дати відчуття відкритості і прозорості влади та залучити мешканців до співвідповідальності. Бюджет для громадян вже пішов крокувати нашими громадами, низка громад вже розробляють та впроваджують його самостійно, що свідчить про корисність цього інструменту та розуміння громадами потреби у ньому», - пояснив експерт.

Про досвід розробки і реалізації Бюджетів для громадян також розповіли Неля Салецька, начальниця відділу бюджету, фінансів та планування Лановецької ОТГ, і Катерина Шпендак, спеціалістка відділу освіти, культури, молоді і спорту Іванівської сільської ради (Тернопільська область).

«Бюджет для громадян – це справді дієвий інструмент. Наприклад, у цьому році до нас приєднуються інші громади, і завдяки Бюджету для громадян ми змогли пояснити цим громадам, що відбувається в нашій ОТГ, як формується бюджет, як формуються видатки і так далі. І вони вже розуміють, як буде відбуватися робота, коли вони стануть частиною нашої об’єднаної громади», - зазначила Неля Салецька.

А за словами Катерини Шпендак, Іванівська громада вже три роки впроваджує Бюджет для громадян, і цього року зробила це самостійно, оскільки цей інструмент встиг стати невід’ємною частиною роботи місцевої влади.

Ознайомитися з посібником можна тут.

Переглянути приклади розроблених Бюджетів для громадян можна на сайті Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети».

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %