Перші виїзди експертів Партнерства в межах нового проєкту відбулися у громади Закарпаття

29 листопада 2023, 14:09
Розпочалися перші виїзди експертів Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" в межах нового проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується за підтримки Проєкту USAID HOVERLA. Перші виїзди відбулися у громади Закарпаття. 
У Великобичківській селищній територіальній громаді 24 листопада відбулася ознайомча зустріч з експертами Партнерства Віталієм Світликом і Максимом Лисюком.
У зустрічі взяли участь голова громади Олег Бурса, керівники місцевих організацій ГО "Надія. Віра. Допомога" Надія Полянчук та ГО ветеранів війни "Едельвейс" Павло Яцюк, начальник фінансового відділу Мар’яна Чічак, секретар ради та виконавчого комітету, старости, працівники ради та представники молодіжної ради.
Максим Лисюк розповів, що цей проєкт розрахований на залучення громадян до бюджетного процесу в громаді, щоб між жителями та керівництвом громади вибудовувалися містки довіри та взаємодії у підготовці та виконанні бюджетних процесів. Голова громади Олег Бурса повідомив, що громада створена у 2020 році і відповідно потребує експертної підтримки в розробці механізмів прозорості місцевого бюджету. Мар’яна Чічак, очільниця фінансового відділу, продемонструвала свої напрацювання щодо візуалізації бюджету, які вона використовує під час звітування перед депутатами ради, а також зазначила необхідність розробки дорожньої карти громади з метою покращення прозорості місцевого бюджету.
В Ясінянській селищній територіальній громаді зустірч також пройшла 24 листопада, у ній взяли участь голова громади Андрій Делятинчук, заступник голови, секретар ради, керуючий справами виконкому, депутати, керівники місцевих громадських організацій, начальник фінансово відділу та старости громади, спеціалісти апарату селищної ради.
Експерт Партнерства Віталій Світлик розповів про проєкт та етапи його реалізації. Голова громади Андрій Делятинчук зауважив важливість реалізації цього проекту, особливо в період підготовки бюджету громади на 2024 рік, та наголосив на необхідності дотримання принципів відкритості бюджетного процесу. Також очільник громади повідомив про готовність громади впроваджувати механізми залучення громадян до бюджетних процесів.
За інформацією Віталія Світлика, упродовж року в межах проєкту у громадах буде проведено стартове оцінювання прозорості місцевого бюджету, на основі опитувальника буде розроблена дорожня карта, проведено дводенний тренінг «Ефективні інструменти залучення громадян до бюджетного процесу» з представниками громади, напрацьовано положення НПА, що стосуються прозорості місцевого бюджету, розроблено візуалізаційний матеріал "Бюджет для Громадян" та проведено «Дні бюджету громади».
Нагадаємо, що у проєкті "Бюджетна партисипація від А до я" беруть участь двадцять громад з шести областей України. Метою цього проєкту є сприяння формуванню в цільових громадах інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах, а також поширення та передача успішного досвіду та практик проєкту іншим громадам України.
Цей захід було проведено Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %