П'ять громад Запорізької області навчалися основам прозорості бюджетного процесу

02 липня 2021, 9:42

Експерти Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Елла Петренко і Олексій Андрєєв 29-30 червня провели тренінг «Прозорість бюджетного процесу та фінансового управління в територіальних громадах» у Запорізькій області.

Навчання відбулося для представників п’яти громад-учасниць Програми DOBRE: Веселівської селищної, Гуляйпільської міської, Комиш-Зорянської селищної, Пологівської міської, Широківської сільської територіальних громад.

За умовами проєкту від кожної громади участь у тренінгу взяли по три особи – представники керівного складу та фінансового органу, місцевий активіст або депутат.

Із використанням практичних прикладів та вправ учасники й учасниці навчання разом з експертами обговорили зміст, сенс та наявні інструменти забезпечення прозорості та відкритості бюджетного процесу територіальних громад.

Дуже змістовним виявився обмін думками та досвідом учасників тренінгу із залучення мешканців громад та вирішення питань щодо поповнення доходної частини бюджетів.

Важливо, що у деяких громадах проводяться інформаційні кампанії, спрямовані на роботодавців, щодо необхідності сплачувати зарплатню прозоро, є програми підтримки створення нових ФОПів, цікавим є також озвучений приклад укладання з місцевою податковою меморандуму щодо сприяння наповненню місцевого бюджету.

За допомогою презентації та посібника «Бюджет громади людською мовою» команди наробили та презентували первісні концепції Бюджетів для громадян (БдГ), які після тренінгу стануть підґрунтям для розробки їх остаточних версій. Команди громад представили не тільки загальну концепцію «БдГ, а й бачення його структури, вигляду та концептуального змісту окремих компонентів і розділів.

"Занурення учасників тренінгу у тематику розробки БдГ не було легким. Початкове сприйняття цього інструменту, як «малюнків на тему» у фіналі спільного руху змінилося на справжній креатив", - зауважив Олексій Андрєєв.

Як розповіла учасниця тренінгу, заступниця Широківського сільського голови Марина Юдійна, тренерам вдалося активізувати учасників і учасниць та надихнути їх на творчість.

Окремо у другій частині тренінгу експерти провели презентацію «Методології оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу», розробленої Партнерством. Учасники виявили зацікавленість у проведенні такого оцінювання.

За планом реалізації проєкту вже у липні громади-учасниці повинні самостійно здійснити оцінювання рівня прозорості свого бюджетного процесу та повністю опрацювати концепцію Бюджету для громадян для передання її дизайнеру для макетування.

Тренінг проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %