Наші гроші: як влада розвиватиме Черкаси цьогоріч?

04 травня 2016, 16:06

Цього року на поліпшення міста Черкаси владці витратять рекордну суму – 368 мільйонів гривень. Для порівняння, минулого року ця сума становила майже вдвічі менше – всього 188 мільйонів.

Після численних обговорень та дискусій 15 березня міська рада затвердила "Програму соціально-економічного розвитку" на 2016 рік. Через місяць після ухвалення документ із паперу починає втілюватися у життя. Та новий міський голова Черкас Анатолій Бондаренко говорить, що має намір у цьому році не лише реалізувати ПСЕР-2016.

Мер серйозно налаштований прискорити розроблення найважливішого для міста документу та вже в серпні обговорити ПСЕР-2017 із громадою Черкас. Це дасть змогу наступного року провести тендери не влітку, а в січні, та розпочати ремонтні роботи значно раніше.

Тож "ІнфоМІСТ" вирішив поцікавитися у чиновників, на що планують витратити кошти містян.

Які дороги в Черкасах побачать ремонт


Капітальні роботи з асфальтування дорожнього полотна на центральній алеї по вулиці Сурікова

Міські дороги – чи не найактуальніше питання, яке цікавить всіх водіїв Черкас. У 2016 році на ремонт доріг, тротуарів та східців у бюджеті передбачили рекордні 136 млн грн.

Так, капітальний ремонт побачить центральна магістраль Черкас – бульвар Шевченка.

Наразі у мерії працюють над розробленням проекту реконструкції. Бульвар Шевченка – найдовша вулиця у Черкасах. Її протяжність по обох смугах сягає майже 14 км.

Ремонт пішохідної алеї бульваром Шевченка

За словами директора департаменту архітектури та містобудування Артура Савіна, проект реконструкції бульвару Шевченка був розроблений ще у 2013 році. Тоді місто планувало залучити кошти субвенції державного бюджету до 200-річчя Шевченка. Проект передбачав дороговартісні мармурові елементи на бульварній частині. Але міський бюджет таких витрат не осилить. Однак, переконані чиновники, головне – не "космічність" проектів, а якість покриття і комфорт черкащан.

Крім того, на капітальний ремонт чекають іще низка вулиць. Роботи там планують розпочати на початку літа після проведення тендерів:

– Сурікова (перша і друга черги від переїзду в бік проспекту Хіміків). Відрізок до повороту на кладовище місцеві владці обіцяють завершити до поминальних днів;

– В’ячеслава Чорновола (від вулиці Бидгощської до Хіміків);

– Надпільна (колишня Ільїна);

– Благовісна; – Оборонна;

– Героїв Дніпра (цього року планують виконати першу чергу робіт від Жужоми до Богдана Хмельницького, при наявності фінансування розпочнуть і другу чергу до вулиці Сержанта Смірнова);

– Байди Вишневецького (до вул. Оборонної, що дозволить розвантажити перехрестя вулиць Надпільної та Смілянської);

– Мендєлєєва (до вул. Генерала Момота);

– Смілянська (від 30-річчя Перемоги до межі міста, в районі "Фермерського ринку");

– вул. Дахнівська Січ;

– вул. Пушкіна (від вул. Надпільної до вул. Добровольчих батальйонів);

– вул. Нечуя-Левицького (від вул. Чіковані до просп. Хіміків);

– вул. Сергія Амброса (від вул. Чехова до вул. Кобзарська);

– вул. Чайковського (від вул. В. Чорновола до вул. Різдвяної) та пров. Пушкіна;

– вул. Молоткова (тривають роботи першої черги по вулиці);

– вул. Благовісна (від вул. Грушевського до вул. Можайського);

– вул. Жужоми (проект у процесі розробки. Так масив району "Митниця" буде забезпечений транспортним сполученням);

– вул. Пастерівську (від провулку Молоткова до однойменної вулиці);

– вул. Ярославську;

– вул. Остафія Дашковича (від Хрещатика до Байди Вишневецького);

–  вул. Онопрієнка;

– Кобзарську (колишня – Вербовецького, від Гоголя до Благовісної);

– Пацаєва (від Гетьмана Сагайдачного до Нарбутівської).

Ремонт дорожного покриття по вулиці Гагаріна між Замковим і Остріжним узвозами

У департаментах архітектури та містобудування і житлово-комунального комплексу вже почали розробляти проекти на 2017 рік, що дозволить визначити обсяг фінансування.

Відтак у 2017 році планують продовжити ремонт вулиці Надпільної – від Чорновола до Пацаєва, завершити повністю реконструкцію вулиці Героїв Дніпра (від Жужоми до Козацької). Капітально відремонтувати другу частину бульвару Шевченка (від Лазарєва до Можайського).

Є наміри також запроектувати реконструкцію трьох вулиць, які перетинатимуть територію полігону, що збільшить вартість землі та зацікавить інвестора: продовження вулиці Олени Теліги (Конєва) – від Маршала Батицького до Грушевського (Котовського), вулиці Квіткової – від Сумгаїтської до Хоменка та продовження вулиці Корольова, що дозволить з’єднати із вулицею Вернигори.

Освітлені пішохідні переходи та оновлені зупинки


Цього року капітально ремонтуватимуть не лише черкаські дороги, а й зупинки громадського транспорту. На це передбачено 2 млн грн. За ці кошти планують оновити 43 зупинки. Їхній перелік затвердив виконавчий комітет, а комунальники приступили до роботи.


На поточний ремонт та обслуговування світлофорів із міського бюджету передбачили 3 млн 490 тис. грн.

За словами начальника управління вуличної інфраструктури Сергія Отрешка, перехрестя будуть забезпечені світлофорними об’єктами насамперед з урахуванням звернень громадян.


Відтак нові світлофори планують встановити на перехрестях вулиць Благовісна-Богдана Хмельницького (для безпеки учнів школи №12), Благовісна-Паризької Комуни (речовий ринок), Надпільна-Добровольського, Канівської-Дахнівська Січ (колишня вул. Ворошилова), Надпільна-Грушевського, Благовісна-Дашкевича (біля ЦНАПу), Грушевського-бульвар Шевченка.


Прожектори працюють при різних температурних режимах – як у холодну пору року, так і в спекотні дні


Також цього року вперше в місті вирішили освітлити пішохідні переходи. На них встановлять спеціальні світлодіодні прожектори. Світлодіодні прожектори освітлюватимуть  "зебру" з усіх боків.

Як повідомив Сергій Отрешко, насамперед обладнають нерегульовані пішохідні переходи, починаючи від вулиці Руставі і завершуючи районом 700-річчя. Окремі проблемні ділянки визначали спільно із патрульною поліцією.

7 млн передбачено на реконструкцію мереж освітлення прибудинкових територій та вулиць. Візьмуться місцеві владці і за в’їзди до міста із боку Золотоноші, Сміли та Чигирина. Стане світлішою і вулиця Сумгаїтська – від перехрестя із вулицею Одеська до межі міста.

Загалом на ремонт систем зовнішнього освітлення передбачили 8 млн 680 грн.

Ремонт житлових будинків і ліфтів


На ремонт житлового фонду у бюджеті передбачили 12 млн 687 тис. грн.

Зокрема, на реалізацію програми підтримки ОСББ спрямували 10,6 млн грн: 10 млн грн – на проведення капремонтів, ще 600 тис. грн – для відшкодування кредитних відсотків.

Тож ОСББ та ЖБК матимуть змогу утеплити стіни, замінити вікна та двері, встановити індивідуальні теплові пункти, прилади обліку, модернізувати внутрішньобудинкові мережі та системи, облаштувати енергоощадне освітлення місць загального користування, капітальний ремонт покрівлі та ліфтів у під’їзді тощо.

До речі, на капітальний ремонт ліфтів передбачили 9 млн 634 тис. грн.

На реконструкцію та капітальний ремонт мереж (зокрема, зливову каналізацію) передбачили 7 млн 523 тис. грн.


Відремонтують і мережі опалення, які надійшли у комунальну власність міста:

– Будемо здійснювати капремонт безхазяйних мереж опалення, тобто будинки, які переходять у статус гуртожитку, житлового будинку… Їхні мережі ми приймаємо в комунальну власність і передаємо на баланс "Теплокомуненерго". Стан таких мереж найчастіше не в найкращому стані. Тому ми вимушені їх ремонтувати, на що передбачено 10 млн грн, – уточнив Сергій Отрешко.

На капітальний ремонт системи водопостачання спрямують ще 16 млн 558 тис. грн.

Нові тролейбуси

Черкаський тролейбусний парк отримав довгождане оновлення, при цьому не використавши жодної копійки із запланованих у бюджеті 17 млн. грн.

У результаті переговорів підприємство "Азот" безоплатно передало місту 15 одиниць електротранспорту.

Нові тролейбуси вийдуть працювати на міські маршрути не раніше, як 6 травня. Тепер рішенням міської ради вони мають бути передані на баланс КП „Черкасиелектротранс".

Після того, як міська рада на сесії, яка відбудеться 5 травня, ухвалить рішення про передачу тролейбусів, його має зареєструвати головна технічна комісія в Києві.

Як повідомила директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган, 17 млн 311 тис. грн із бюджету виключили.

Натомість виконавчий комітет спрямував 6 млн грн на пільгові перевезення в електротранспорті у другому кварталі. Оскільки держава переклала ці витрати на плечі місцевих бюджетів.

Порятунок комунальних підприємств

Комунальне підприємство "ЧЕЛУАШ" планують «підняти з колін». Підприємству, що виконує ямковий ремонт доріг, за 8 млн 950 тис. грн зроблять внески у статутний капітал та куплять нову техніку і обладнання: грейдер, фрезу, авто для перевезення асфальту тощо.

На підтримку комунального підприємства "Черкаський зоологічний парк" спрямували 99 тис. грн, для «Центрального стадіону» – 1 млн 835 тис. грн, на спортивний комплекс "Будівельник" знайшли 180 тис. грн, а на «Кінотеатр «Україна» – 135 тис. грн. 

Об’єкти відпочинку

На будівництво та ремонт фонтанів у Черкасах передбачено 2 млн 50 тис. грн, рекультивацію паркових зон – 1 млн 500 тис. грн, реконструкцію вхідної групи в парк – 710 тис. грн, реконструкцію доріжок і тротуарів у парках – 150 тис. грн.

Нагадаємо, що днями у сквері "Юність" встановили питний фонтан.


Таких по місту планують розмістити ще 20. За відповідну пропозицію вже проголосував виконавчий комітет на останньому засіданні. На цю потребу з бюджету планують спрямувати 380 тисяч гривень.

Зауважимо, що вартість одного фонтана – близько 19 тис. грн.

Окрім того, реконструюють пам’ятник загиблим в Афганістані, на що витратять 1 млн 50 тис. грн.

Цьогоріч у міськраді візьмуться за реалізацію нового грандіозного проекту – Льодового палацу. Його планують розмістити поблизу перехрестя вулиць Героїв Дніпра і Богдана Хмельницького.

За словами Артура Савіна, у 2016 році планують зробити проектно-кошторисну документацію та визначити генерального підрядника із подальшим початком будівництва.

Ще одне нагальне питання, яке потребує вирішення, – будівництво наступної черги  полігону твердих побутових відходів в районі села Руська Поляна. Адже існуюче черкаське сміттєзвалище на межі колапсу.

Наразі розробляється проектно-кошторисна документація.

Новий проект має на меті створення сортувальної лінії із подальшою вторинною переробкою сміття.  Що дасть змогу зменшити накопичуваність відходів майже вдвічі.

Передбачено проектом і будівництво сучасних локальних очисних споруд разом із системою відбору та переробкою біогазу.

Загалом на розроблення документації землеустрою та містобудівної документації (в тому числі актуалізацію генерального плану міста Черкаси) спрямували із міського бюджету 972 тис. грн.

Півтора мільйони виділили на будівництво кладовища та реконструкцію об’єктів жалоби.

На відновлення житлового будівництва, придбання житла для населення – 1 млн 695 тис. грн.

Реалізація проектів-переможців "Громадського бюджету"

Проект спортивного залу імені Сергія Амброса

У 2015 році жителі Черкас обрали шість переможців, проекти яких фінансуватимуться згідно програми "Громадський бюджет міста Черкаси на 2015-2019 роки":

– подвір’я Черкаської гімназії № 9 ім. О. М. Луценка облаштують тротуарною плиткою (600 000 грн.);

– облаштування дитячого садочку №35 (930 000 грн);

– благоустрій алеї парку Першої міської лікарні (1 млн грн);

– облаштування дитячого садочку № 83 "Лiсова казка" (860 тис. грн);

– облаштування спортивного залу імені Сергія Амброса (1 млн. грн);

– облаштування у дитячому садочку №18 "Вербиченька" майданчика для дітей (600 тис. грн).

Медицина

Загалом у 2016 році на галузь здоров’я спрямують із міського бюджету 18 млн 342 тис. грн.

На реконструкцію та капітальний ремонт закладів охорони здоров’я передбачили 5 млн 628 тис. грн.

Також спрямували 5 млн 549 тис. грн на енергоефективну санацію закладів охорони здоров’я. Тоді як на придбання медичного обладнання спрямували 7 млн 167 тис. грн.

Освіта

У мерії кажуть: у галузі освіти, культури та спорту чи не найбільше об’єктів, тож за один рік відремонтувати всі не вдасться. Майже всі будівлі, що забезпечують навчальний процес для освіти, спорту, культури, потребують капітальних вкладень.

Утім цього року пріоритетними для цієї галузі залишаються заходи з енергозбереження (утеплення, заміна вікон), капітальний ремонт дахів, ремонт фасадів.

Аби підвищити енергоефективність закладів освіти, в межах спільного проекту компанія НЕФКО надала Черкасам кредит в розмірі 10 млн 492 тис. грн.

У результаті проведеного енергоаудиту на оновлення чекають три черкаські школи: гімназія № 9, школи № 21 та № 26. Мова йде про утеплення фасадів, заміну вікон на склопакети, установка терморегуляторів на радіатори, модернізація інженерних систем тощо.

Спрямували кошти і на капітальний ремонт Будинку культури імені І. Кулика. Туди закуплять крісла та музапаратури.

Загалом на реконструкцію та капітальний ремонт приміщень галузі передбачили 2 млн 92 тис. грн, ремонт покрівель –5 млн 80 тис. грн, заміну вікон –2 млн 853 тис. грн, ремонт фасаду –7 млн 302 тис. грн, облаштування пандусів – 65 тис. грн, ремонт мереж опалення –5 млн 43 тис. грн, ремонт внутрішніх мереж водопостачання – 200 тис. грн.

Планують завершити капітальний ремонт у школі №17 та спортивній залі школи №3.

На ремонтні роботи у групових осередках спрямували із бюджету 2 млн 450 тис. грн, ремонт спортивних зал – 3 млн 147 тис. грн, ремонт санвузлів –4 млн 468 тис. грн, ремонт ігрових і спортивних майданчиків – 3 млн 780 тис. грн, інші ремонтні роботи – 4 млн 598 тис. грн.

На реконструкцію, капітальний ремонт закладів культури, бібліотек і спортивних закладів передбачили 8 млн 854 тис. грн.

Для закладів освіти, культури та спорту придбають нове обладнання.

За словами заступника директора департаменту освіти та гуманітарної політики Богдана Бєлова, школи, де вкрай застаріла техніка, отримають нові комп’ютерні класи, тоді як дошкільні заклади потребують оновлення побутової техніки: плит, холодильників. Спортивні школи також зачекались на новий інвентар. На ці витрати передбачено 10 млн 190 тис. грн.

Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас

У цьому році обов’язково приведемо до нормального стану набережну: встановимо лавки та урни. А на наступний – хотів би зайнятися серйозним проектом узбережжя Дніпра. Але без фантазій, як за попереднього керівництва, проект має бути економічно обґрунтованим.

Вирішимо питання щодо виділення "Центральному стадіону" близько 4 га землі поблизу Долини троянд для будівництва спільно із «Черкаським Дніпром» 5 футбольних полів і бази відпочинку для футболістів.

Щодо ремонту вулиць: у 2017 році доробимо все, що запланували цього року, зокрема бульвар Шевченка. Але все залежить від надходжень, адже акцизні збори дещо падають. Якби ми не віддали 60 млн грн, які взяла попередня влада за облігації, ми б у цьому році легко б зробили бульвар Шевченка повністю. А так довелося розрахуватись за ті дороги, які в попередній каденції зробив Сергій Одарич.

Окрім того, держава нам дала навантаження – ПТУ, тому витратимо додаткові 60 млн грн. Не забезпечує Уряд і компенсацію за пільгові перевезення окремих категорій громадян, а це ще близько 20 млн. грн.

Зараз готуємо проектну документацію, щоб із 1 січня 2017 року ми могли оголосити тендери і на березень запланувати капітальний ремонт в’їздів до Черкас від дамби, капремонт вулиць Луценка та Хоменка.

Займемося дорожнім покриттям вулиці Гагаріна, бо там немає верхнього шару асфальту, облаштуємо місця відпочинку, продовжимо реалізацію проекту "Євродвори".

Ви знаєте, я побував в Івано-Франківську нещодавно, мені прикро, що там пішохідні переходи освітлені, а в нас – ні. Уявляєте, у нас до цього часу не було жодного освітленого переходу! То ми ж не гірші за когось.

У цьому році приділимо увагу реставрації архітектурних пам’яток, зробимо фасади музичних шкіл, школи мистецтв…

Окремо скажу про "Будинок Щербини", більш відомий як Палац одружень. На ремонт приміщення всередині ми спрямували 800 тис. грн.

Коли я побував там, відразу уявив, як наші молоді пари там одружуються: заходять в ці жахливі коридори, туалети… То, напевне в них зникає бажання одружуватись. Однозначно, не в таких умовах має відбуватися реєстрація шлюбу.

Окремої уваги потребує Будинок трауру. Навіть якщо ми будемо переносити надання цих послуг в інше приміщення, спочатку зробимо ремонт в цьому. Хоча на сьогодні і дискутують з приводу місця, але ламати ті речі, які були десятками років, я думаю, не варто.

Олександр Радуцький, секретар міської ради

У пріоритеті на наступний рік залишаються капремонти доріг, тротуарів, закладів освіти. Звичайно, за 1 чи 2 роки ми не зробимо те, за що не бралися по кілька десятиліть.

Продовжимо здійснювати капремонт закладів освіти, зокрема шкіл та садочків. Цьогоріч завершимо міняти дерев’яні вікна та склопакети, а в наступному – вже дійдемо до кінцевого етапу згідно програми енергозбереження – утеплення фасадів.

Важливим напрямком залишається підтримка комунальних підприємств, зокрема і КП "ЧЕЛУАШ", де не оновлювалася техніка 10 років.

Треба створити належні умови для депутатів міської ради, згідно нового законодавства всі рішення мають ухвалюватися у поіменному режимі голосування. У приміщенні колишнього Придніпровського райвиконкому вже розпочали ремонт зали, після чого встановимо систему "Рада".

Налаштовуємо роботу так, щоб уже до серпня цього року зібрати пропозиції до ПСЕРу та провести громадські слухання.

У минулому році ми виконали програму розвитку на 80%, тож, сподіваюся, шо в цьому результати значно покращаться.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %