На Рівненщині відбулися три презентації проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я»

15 грудня 2023, 11:18
Проєкт "Бюджетна партисипація від А до Я", який реалізує Громадське Партнерство "За прозорі міссцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID HOVERLA, крокує Рівненщиною. У середині грудня експерти Партнерства провели перші візити до громад області, під час яких презентували проєкт та знайомилися з ситуацією в громадах.
У Здолбунівській територіальній громаді 13 грудня відбулася ознайомча зустріч з експерткою Партнерства Тетяною Романовою. У зустрічі взяли участь голова громади Владислав Сухляк, заступник голови Юрій Сосюк, секретар ради Валентина Капітула, представники фінансового відділу, а також депутатського корпусу та громадськості.
Тетяна Романова презентувала проєкт, розповіла про його мету, етапи реалізації, а також учасники та учасниці обговорили, які інструменти залучення громадськості до бюджетного процесу в громаді є і якими вони користуються.
Міський голова зазначив, що громада зацікавлена у залученні громадськості до бюджетного процесу і готова робити зміни в цьому напрямку.
У Рокитнівській селіщній громаді зустріч відбулася того ж дня, 13 грудня. У ній взяли участь голова громади Григорій Таргонський, заступниця селищного голови Антоніна Гордійчук та заступник голови Сергій Маринич, начальниця фінансового відділу Альона Клус, а також представники депутатського корпусу та громадськості.
Експертка Партнерства Тетяна Романова повідомила, що впродовж року в межах проєкту буде проведено моніторингову оцінку бюджетного процесу, тренінг щодо ефективних механізмів партисипативного бюджетування, розроблено "Бюджет для громадян", проведено шкільні уроки про бюджет та онлайн-квізи, а також запроваджені нові або вдосконалені чинні інструменти залучення громадськості до бюджетного процесу в громаді.
Голова громади зазначив, що громада попри війну реалізує бюджет участі, тож тут зацікавлені й надалі розширювати можливості для участі громадськості. Наприклад, йшлося про запровадження шкільного бюджету участі в громаді, щоб залучати і молодь до управління громадою.
У Радивилівській громаді ознайомча зустріч з експертами Партнерства Марією і Миколою Орловими відбулася 14 грудня. У зустрічі взяли участь голова громади Микола Карапетян, заступник голови Олександр Пастух, начальники відділів фінансово-економічного та юридичного напрямків, голова громадської організації «Волинський центр розвитку територій», а також староста.
Микола Орлов презентував проєкт, ознайомив з основними кроками та етапами його реалізації протягом грудня 2023-серпня 2024 року та очікуваними результатами в частині формування бюджету для громадян, затвердження локальних нормативно-правових актів, проведення публічних заходів по залученню громадян до бюджетного процесу, зокрема й збору пропозицій до нього.
Експертка Марія Орлова розповіла про стартове та фінальне оцінювання бюджетної прозорості Радивилівської громади, формування рекомендацій за результатами стартової оцінки, а також про користь для жителів громади та переваги, які дасть втілення проєкту не лише для органу місцевого самоврядування, а і для кожного жителя громади.
В обговоренні заступник міського голови Олександр Пастух зазначив важливість відкритого діалогу в громаді, особливо в цей час і спільно із досвідченими експертами.
Ці заходи були проведені Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %