Львівська міська рада прийняла бюджет без усіх деталей, пов’язаних з міжбюджетними відносинами

06 грудня 2017, 16:20

7 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому Закон №7000 – «Про державний бюджет України на 2018 рік». Проект бюджету на наступний рік представили ще у вересні і він мав стати болючим як для міст, які після децентралізації вже 4 роки поспіль жили з профіцитом бюджету, так і для місцевої влади, яка встигла звикнути розпоряджатися купою вільних коштів. У оновленому бюджеті пропонувалось зокрема передати училища, технікуми та коледжі на баланс міст (а значить держава перестане давати на них кошти, і утримання ляже на плечі міської казни) і додатково вилучати більше грошей у великих міст, внесши зміни у формулу розрахунку реверсної дотації (це гроші, які місто передає у державний бюджет, якщо має профіцит коштів).

Проте плановані зміни вдарили по надто багатьох інтересах і під тиском (зокрема депутатів-мажоритарників) в ухваленому бюджеті на 2018 вищезгаданих змін немає… Але будуть ще через рік, у цьому можна не сумніватись.

Вже згадана реверсна дотація забере у Львова 336 мільйонів гривень. Для порівняння роком раніше ця сума склала 224 мільйони. Субвенція майже не змінилась і складе 766 мільйонів на освіту і 603 мільйони на охорону здоров’я.

Львівська міська рада ще у середині листопада прийняла бюджет міста на 2018 рік, проте без врахувань субвенцій і всіх деталей, пов’язаних з міжбюджетними відносинами. Тому у кінці грудня варто очікувати прийняття перших правок до міського бюджету. Нагадаємо, що власні доходи Львова плануються на рівні 6,8 млрд гривень.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %