Як залучає Чернівецька міська влада громадян до участі у бюджетному процесі

10 листопада 2018, 0:24

Згідно з попередньою оцінкою, рівень прозорості прийняття рішень в рамках бюджетного процесу м. Чернівці є високим. До такого висновку дійшли експерти Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за результатами моніторингу в межах проекту «Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні».

За параметром «Прозорість рішень» на етапі складання проекту бюджету місто отримало 31%, на етапі розгляду проекту бюджету – 86%, на етапі виконання – 86%, на етапі підготовки та розгляду звіту про бюджет – 67%. Таким чином, середня оцінка прозорості рішень у бюджетному процесі становить 68%, що також перевищує середній рівень прозорості рішень щодо бюджету. Як бачимо, на етапі складання проекту бюджету спостерігається низький рейтинг показників, що вимагає активізації роботи щодо проведення заходів по збору пропозицій від громадян під час складання бюджету на наступний рік, а також залучення багатосторонніх дорадчих органів до процесу розробки бюджету на наступний рік.

До позитиву параметру «Прозорість» відносимо розгляд проекту бюджету на засіданні профільної комісії та оприлюднення протоколу засідання, вільний доступ до її засідання громадян, проведення бюджетних слухань щодо проекту рішення про бюджет. На слуханнях зупинимось більш детальніше. Перші з них проведені чотири роки тому та мали характер більш формального представлення, ніж реального консультування з громадськістю. Однак останні два роки після слухань оприлюднюється протокол, рекомендації, а найважливіше, що надається відповідь про врахування чи не врахування пропозицій висловлених під час громадського обговорення.

Позитивне значення має запровадження реалізації в Чернівцях «Бюджету участі». В березні 2018 р. Чернівецька міська рада оновила Положення про Бюджет ініціатив чернівчан (бюджет участі), яким визначено основні засади процесу взаємодії органів місцевого самоврядування та мешканців міста Чернівців щодо впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу і використання коштів міського бюджету.

Також в місті 18 квітня відбулись громадські слухання з обговорення звіту про виконання міського бюджету за 2017 р. та внесення змін до міського бюджету на 2018 р. Анонс було оприлюднено на сайті ради за 2 тижня до їх проведення.

До рекомендацій, щодо підвищення прозорості бюджетного процесу у Чернівцях відносимо наступні:
- необхідно активізувати роботу щодо проведення різнопланових заходів по збору пропозицій від громадян під час складання бюджету;
– рекомендуємо створити робочу групу, яка буде задіяна в процесі планування бюджету. До її складу мають входити представники зацікавлених сторін (виконавчих органів, депутати, представники ОГС, науковці, бізнес). Процедури роботи дорадчого органу мають документально регламентуватися. Розпорядчий документ про створення, склад та матеріали (відеозаписи, стенограми) щодо діяльності робочої групи підлягають оприлюдненню.;
- Доцільно у відповідності до Статуту започаткувати практику проведення Громадських слухань щодо встановлення місцевих податків та зборів.

Стаття підготовлена за результатами моніторингу в межах проекту "Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні", що здійснюється Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки МФ "Відродження".

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %