Як приймався бюджет 2018 у Львові

28 січня 2018, 16:57

Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» за результатами моніторингу оприлюднило рейтинг міст України за рівнем відкритості бюджету. Львів отримав 16 з 20 можливих балів, опинившись у верхній половині списку. Менш із тим до прозорості ще далеко через ряд причин.

Міські бюджети частково залежні від державного, бо саме звідти приходять кошти на освіту, медицину і соціальний захист. Однак, бюджет Львову приймали ще до затвердження державного бюджету, через що у першій редакції не враховані всі трансферти. Одразу після прийняття деякі ЗМІ випустили заголовки, що бюджет Львову скоротився майже на 2 мільярди, хоча це не так, вже наприкінці грудня до документу внесли потрібні правки.

Як і у більшості міст, головне зауваження до львівської влади – відсутність громадських слухань і публічності у прийнятті та розподілі бюджету. Тільки у нашому випадку найлегший спосіб «відбрехатися», розповівши про необхідність прийняття бюджету до початку нового року, вказавши на відсутність часу, не спрацює. Львів більше місяця існував з «демо-версією» свого головного кошторису, часу було більш ніж достатньо.

Представники міської влади у своїх коментарях пояснюють відсутність громадських слухань наявністю обговорень у профільних середовищах і комітетах. Однак у таких випадках мова має йти про наявність ЗМІ, камер, звітів на таких обговореннях, а по-мінімуму – хоча би вказання коротких результатів на сайті міської ради. Те що десь зібралася група чиновників і у кулуарах вирішила куди важливіше витрачати наступного року кошти – це не обговорення і про прозорість мова не йде.

Більшість балів у моніторингу Львів набрав за рахунок добре функціонуючого сайту, на який вчасно поступає деталізована інформація по прийнятих нормативних актах, у багатьох міст немає і цього.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %