Євроінтеграція: Польща, сайт місцевої ради для людей-2

30 квітня 2017, 20:50

Друга частина. Сайт, проекти, ідеї, інформація… для людей, а не для голови облдержадміністрації, чи повіту, не для моніторингових комісій, не для просто щоб був. Порівнювати з нашими сайтами навіть не будемо, просто покажемо акценти двох місцевих сайтів з дружньої Польщі. Головна задача матеріалу – можливості якими можна користуватись щоб робота місцевих органів влади в контексті євроінтеграції України була  людиноорієнтованою з врахуванням найближчих практик нових членів ЄС.

Перший сайт - з гміни – побратима Здолбунівського району повіту Свідніка. Уточняємо – дружать між собою райони, центром повіту Свідніка є однойменне місто населення якого близьке до Здолбунова – 42 тис.осіб

Продовжуємо роздивлятися сайт Свідніка.

Почнемо з того, що над міським сайтом працює три особи, які мають відношення до міського відділу культури.

Особливе місце на сайті займають розділи про Енергоефективність та відновлювальні джерела енергії, а також інструкція про поводження з твердими побутовими відходами.

Важливі, актуальні розділи, які свідчать про пріоритети міської влади та ставлення до міста.

Програма для багатодітних сімей у яких виховується три і більше дітей. Program "Rodzina Trzy Plus" jest elementem polityki społecznej realizowanej przez Gminę Miejską Świdnik na rzecz dużych rodzin i obejmuje działania zmierzające do polepszenia warunków życiowych dzieci i młodzieży wychowującej się w takich rodzinach.

Ця програма розширює можливості доступу до послуг на території міста таким родинам. На сайті зазначено до яких самих і хто цьому сприяє.

Є у Свідніку і звання почесного громадянина міста. Таких осіб не багато, останнэ присвоэння звання було у 2010 роцы.

Місто має раду сенйорів (старійшин) і молодіжну раду, як дорадчі органи влади.

Управління містом здійснює мер, рада міста, апарат який складається із :

  • Організаційного відділу
  • Податків і зборів
  • Бюджетно-фінансового відділу
  • Інвестицій
  • Комунального майна
  • Обслуговування мешканців (послуги)
  • Освіти
  • Правовий відділ
  • Справ цивільних

Візьмемо для порівняння сайт ще меншого міста Гури з населенням у 19 тисяч осіб.

На самому видному місці – бюджет міста. В т.ч окремо – громадський бюджет. Є і конкурс для громадських організацій з можливістю фінансування із коштів бюджету. Все це вкотре!! Вказує на те, що кошти міста – це спільні кошти громади, які і використовуються за пропозиціями тієї ж самої громади і її окремих членів, об’єднань, організацій.

І на закінчення про те як на сайті маленької, співставної із Здолбуновом Гури, друкуються новини.

Гура:

Назва обєкту:

Trwają prace związane z zadaniem inwestycyjnym pn. " Przebudowa utwardzenia przy garażach przy ul. Wierzbowej w m. Góra"

Об’єм робіт:

Inwestycja obejmuje:

– wykonanie utwardzenia terenu z kostki brukowej na istniejącej podbudowie o łącznej powierzchni 923 m2,

– regulację istniejących wpustów ulicznych,

– wykonanie ścieku z kostki granitowej odwadniającego utwardzoną powierzchnię.

Aktualnie prace sprowadzają się do wykonania ścieku z kostki granitowej na jednym z placów  oraz układane jest utwardzenie.

Хто виконує роботи:

Wykonawcą robót budowlanych jest firma Kamieniarstwo GRANITLUX Centrum Kamienia i Klinkieru z siedzibą przy ul. Poznańskiej 6 w Rawiczu reprezentowaną przez Marcina Matuszewskiego.

Термін виконання робіт:

termin wykonania zadania: do dnia 31.05.2017

Вартість робіт:

wartość umowy opiewa na kwotę  67 306, 71 zł brutto

+фото виконаних робіт

Достатня інформація щоб уявити все про роботи. Хто захоче моніторити цей об’єкт, тому достатньо буде порівняти цю інформацію із актом виконаних робіт, чи подібними роботами на подібних об’єктах.

Що робиться у таких містах як Здолбунові?

Здолбунів, сайт міської ради: фото. Все.

Хочете дізнатися замовника – пишіть запит в міську раду, хочете знати вартість – шукайте депутата який це з’ясує, бажаєте знати об’єми – йдіть і міряйте) Менше знаєте – краще спіть)

Так, робота над міським сайтом громади – то велика праця. Але ЩО робити, ЯК і для чого – то це і є ознакою того ХТО і для КОГО що робить. Чи для відкритості, прозорості перед своєю громадою, а хто для виконання вимог приписів чи вищестоящого начальства. Хочеться вірити, що ці прості речі по силам нашим громадам. Треба просто змінити вектор думок із себе на людей.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %