Черкаські депутати одноголосно підтримали впровадження «ProZorro»

16 травня 2016, 11:36
13 квітня депутати Черкаської міськради нарешті досягли згоди щодо переходу на електронну систему державних закупівель «ProZorro». 34 обранці одноголосно підтримали компромісний проект рішення, який розробили спільно з громадськістю. Відтепер через цю систему проходитимуть закупівлі товарів і послуг на суму від 30 тисяч гривень, а робіт – від 100 тисяч.

Секретар міськради Олександр Радуцький каже, що вже через два тижні «ProZorro» запрацює у Черкасах для товарів і послуг, а торги щодо проведення робіт проводитимуть через місяць:

– Цей час потрібен департаменту економіки та розвитку, щоб ознайомитися з роботою системи. Варіант, за який ми сьогодні проголосували, – це якраз той, який влаштовує всіх, – розповідає Олександр Романович. – Окрім того, депутати залишають за собою право змінити рішення сесії, якщо торги не будуть відбуватися через «ProZorro».

Радіють прийняттю "вистражданого" рішення і громадські активісти, і депутати, які лобіювали перехід на систему закупівель «ProZorro». Депутат міськради фракції «Самопоміч» Олексій Романов каже, що це тільки перша виграна битва:

– Уся "війна" ще попереду, адже самого прийняття рішення мало, – говорить Олексій Романов. – Тепер активісти, громадськість і журналісти мають стежити за закупівлями, які там відбуватимуться, і постійно контролювати владу.

Координаторка КМГО «Молода Черкащина» Вікторія Феофілова розповідає, що переконати депутатів вдалося саме завдяки активному тиску громадських організацій, які об’єдналися заради ідеї покращення життя у місті:

– Нам вдалося переконати депутатів у тому, що в нашій позиції немає ніякої політики, – каже Вікторія. – Я вітаю Черкаси із прийняттям «ProZorro», адже це важливий крок до демократизації, до більшої відкритості, прозорості і до більш ефективного витрачання бюджетних коштів. І тепер у нас багато роботи, адже через цю систему можна відстежувати, хто і що купує, яка конкуренція по пропозиціях і таке інше.

Нагадаємо, 5 травня на минулій сесії депутати не змогли проголосувати за впровадження електронної системи державних закупівель. Тоді у порядку денному було два проекти рішення, щодо яких не дійшли згоди представники різних політичних сил. Після тривалих суперечок і перерви секретар міськради Олександр Радуцький закрив пленарне засідання.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %