Бюджетна політика Білозерки: індекс прозорості, участі та доброчесності

05 червня 2016, 20:31

У Кризовому медіа-центрі Херсон (вул. Пилипа Орлика (9 Січня) 30, 1й поверх, 33 оф.) 7 червня об 11:00 відбудеться прес-конференція з теми «Бюджетна політика Білозерки: індекс прозорості, участі та доброчесності».

На заході буде оприлюднена інформація, з результатами оцінювання бюджетної політики Білозерської селищної ради в рамках всеукраїнського Індексу прозорості, участі та доброчесності.

Спікери:

  • Елла Петренко – голова Білозерського молодіжного центру регіонального розвитку
  • Людмила Загоровська – юрист організації

Бюджетна політика в смт. Білозерка вперше стала предметом всебічної та комплексної оцінки з боку громадських експертів «Молодіжного центру регіонального розвитку». У рамках роботи громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Білозерка стала одним з 17 населених пунтків України (серед яких невеличкі міста та міста обласного значення), де було оцінено ступінь прозорості для громадян інформації про місцеві публічні фінанси, практика та можливості участі громадян у бюджетному процесі на всіх його стадіях.

Індекс прозорості, участі та доброчесності, в рамках якого було здійснене оцінювання, дає можливість місцевій владі оцінити сильні та слабкі сторони бюджетної політики та вжити заходів аби краще враховувати інтереси громадян у місцевому бюджеті та бюджетних документах, які приймаються для вирішення суспільних потреб.

Результати дослідження дають відповідь на питання про стан реалізації права громадян на участь у бюджетному процесі на всіх його стадіях — складання, розгляду, затвердження, виконання та звітування. Оцінено ступінь доброчесності місцевої політики із забезпечення публічності інформації, про результати консультацій із громадянами щодо рішення про бюджет, Програми соціального та економічного розвитку, бюджетних та цільових (галузевих) програм, бюджетних запитів, фінансових планів комунальних підприємств.

Індекс прозорості, участі та доброчесності (Індекс ПУД) показав сильні та слабкі місця бюджетної політики в смт.Білозерка. Надано більше 200 пропозицій місцевій владі. Всі вони стосуються того, як підвищити прозорість, участь громадян у бюджетному процесі та впровадити кращі міжнародні та українські практики доброчесності.
В умовах, коли реформа децентралізації зробила бюджетний процес на місцевому рівні незалежним від прийняття державного бюджету, перед місцевою владою та громадою стоїть завдання якомога швидше та ефективніше скористатися цією можливістю у суспільних інтересах.

БРО ХОМГО "Молодіжний центр регіонального розвитку" готовий долучитися до впровадження наданих пропозицій в рамках Індексу ПУД разом із селищною владою та депутатами.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %