Бюджет міста має бути зрозумілий і прозорий

11 травня 2017, 18:38

Кожне відвідування сесії і бюджетної комісії у Здолбунівській міській раді перетворюється на пізнавальний квест. Проекти рішення дізнатися, зміни до проектів під час самого засідання комісії у версіях 2.0, 3.0 побачити, зміни до бюджету на мільйон в усному режимі проговорити. І завжди бракує чогось: людей, техніки, часу.

Жодного разу депутати не відмовили міському голові у розширенні штату. Так з’явився спеціаліст із зв’язків з громадськістю чи як там правильніше, спеціаліст із економічних питань. А рівень подачі інформації, презентації бюджетних рішень, програмних змін нажаль залишається той же.

Сусідні міста і не лише великі, а й співрозмірні Здолбунову давно пішли вперед в частині прозорості, відкритості.

Ось як виглядає повна інформація про прийняті бюджетні рішення.

Нетішин, Хмельниччина, поруч з нами – поїхали вчитися до них?

Хмельницький. От коли зайти в розділ Бюджет міста то самі головні інфо і банери одразу зверху. Контакти, рішення сесій, візуалізація і портал де показують всі транзакції бюджетних коштів. Просто? Просто – їдемо вчитися чи самі можемо так зробити.

Львів. І рішення і інструкції з бюджетних запитів  у знову ж таки окремому розділі Бюджет міста.Ось варіанти візуалізації (подачі у зручній графічній, унаочненій формі цифр), та що казати, минулорічний бюджет 2016 року був зроблений громадськими експертами і у друкованому вигляді і є у Здолбунівській міській раді. Залишається зробити хоча б так і цьогоріч, тільки вже самою міською радою.

Дрогобич. Зверніть увагу  і на базову візуалізацію і на онлайн сервіси і на підписку про новини міста.

А як вам мапа бюджетного використання коштів у Вінниці? Інтерактивна, календар планових робіт у місті.

А так доповідають у міській раді Нетішина щодо внесення змін до бюджету (це тільки 1 слайд, а там ціла презентація по Кожній зміні до бюджету)

Ось так подаються новини про використання бюджетних коштів. Так це в Польщі, але ж на всі пропозиції вчитися, стажуватися, співпрацювати  наша рада каже що "самі з вусами" і в Польщі були і в проектах приймають участь, то як то кажуть – ваш зірковий час то все і застосувати.

Це все по силам робити у Здолбунівській міській раді і навіть у цьому скликанні, якщо це буде потрібно людям, які розуміють, що бюджет – це спільні кошти всієї громади.

Десь прочитав, що рівень розуміння цього залежить напрямку від того хто сплачує податки. Якщо за працівника це робить бухгалтерія, то він фізично не відчуває, що саме він віддає частину своїх, зароблених грошей в бюджет міста і це саме за його і таких як він платників податків потім міський голова, апарат і депутати вирішують що і де будувати, ремонтувати тощо. А якби людина спробувала сама приносити ці гроші і платити в банку податки, просто у вигляді експерименту, то я  впевнений, що інтерес до того куди вони будуть витрачені зріс би у рази.

Закликаю колег по міській раді повернути бюджет міста, його зрозумілою і відкритою стороною до всіх мешканців Здолбунова.

Микола Орлов, депутат Здолбунівської міської ради, експерт Партнерства «За прозорі місцеві бюджети»

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %