Бюджет Львова на 2019 рік у фокусі “Атестації місцевих рад”

14 січня 2019, 14:30

Наприкінці 2018 року було прийнято головний фінансовий документ Львова на 2019 рік. За це на пленарному засіданні Львівської міської ради від 29 листопада і 27 грудня проголосувало 50 депутатів.

Громадянська мережа ОПОРА в рамках проекту "Атестація місцевих рад" проаналізувала обставини ухвалення бюджету міста і як за це рішення голосували окремі фракції та депутати.

215 основних та 6 додаткових питань, 3 звернення та 4 протокольні доручення – таким насиченим видався порядок денний пленарного засідання 16-ї сесії Львівської міської ради 7-го скликання від 29 листопада 2018 року, на якому були присутні 62 з 64 депутатів Львівської міської ради. Окрім десятків дрібних ухвал депутати проголосували також за формування бюджету міста Львова на майбутній 2019 рік.

Розгляд питання тривав близько години та розпочався з традиційної презентації Проекту бюджету, який презентував Директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук. Важливо, що раніше опрацювання документу відбулося у всіх без винятку фракціях Ради та на засіданнях Комісії з питань бюджету. Разом з тим, від окремих депутатів були озвучені зауваження на адресу керівництва ради щодо порушення термінів завчасного надання для ознайомлення проектів рішень, у зв’язку з чим депутатський корпус не мав достатнього часу для їх вивчення. 

Активну участь у цьогорічному обговоренні бюджету у сесійній залі брали депутати від фракцій Об’єднання "Самопоміч", Блоку Петра Порошенка "Солідарність", Громадянська позиція, Українське Об’єднання Патріотів - УКРОП. Так, голова Комісії фінансів та планування бюджету Вікторія Довжик запропонувала підтримати внесення до бюджету трьох правок. Зокрема, мова йшла про фінансову підтримку депутатської діяльності за рахунок часткового зменшення фонду матеріальної допомоги малозабезпеченим мешканцям міста, доповнення деяких проектних кошторисів та статутних капіталів окремих комунальних підприємств, додаткові витрати на аудит комунальної сфери. Григорій Козловський та Сергій Івах (Блок Петра Порошенка "Солідарність") наголосили на важливості програми "Львів науковий" та збільшенні заробітної платні працівникам освітньої галузі. Олена Пасевич, Ольга Посипанко (обоє - Об’єднання "Самопоміч") та Юрій Кужелюк (Громадянська позиція) порушили питання оздоровлення дітей учасників АТО та дотримання антикорупційного законодавства в сфері нагляду за функціонуванням міського бізнесу. Роман Федишин (Об’єднання "Самопоміч") звернув увагу на підтримку гуманітарної сфери та високі стандарти соціального захисту, а Іван Гринда (УКРОП) уточнив суми витрат, закладені проектом на бюджет розвитку міста.

У доповненому вигляді бюджет прийняли із рекордними за останні роки 50 голосами за підтримки  переважної більшості депутатів фракції Об’єднання "Самопоміч", Блоку Петра Порошенка "Солідарність", Громадянської позиції та Народного контролю. "Проти" проголосував лише Ігор Дякович (УГП). Двоє його фракційних колег - Гвоздович Юлія та Чолій Тарас – утримались від голосування. Майже в повному складі (7/8) не брали участі в голосуванні за бюджет депутати партії ВО "Свобода". Таке ж рішення обрали для себе й Ігор Телішевський (УКРОП) та Уляна Пак (БПП).

Цікаво, що відмова від голосування за проект бюджету є неодноразово перевіреною практикою "протесту» для окремих фракцій Львівської міської ради. Порівнюючи цьогорічні результати голосування з голосуванням за проект бюджету на 2016, 2017  та 2018 роки констатуємо, що вже третій рік поспіль громада Львова житиме із бюджетом, за який принципово не голосують представники ВО "Свобода" та Українського Об’єднання Патріотів – "УКРОП". 

Позиція фракцій ЛМР під час голосування за бюджет міста Львова на 2016-2019 роки

Подібні тенденції простежуються і під час голосування за статті видатків на бюджет розвитку. У перспективі 2019 року це питання порушувалося на позачерговому пленарному засіданні міської ради, яке відбулося 27 грудня, на якому були присутні 56 депутатів Львівської міської ради. Відповідне питання порядку денного знайшло підтримку серед 50 обранців п’яти фракцій - Об’єднання "Самопоміч", Блок Петра Порошенка "Солідарність", Громадянська позиція, Народний контроль та ВО "Свобода".  Традиційно в опозиції залишилися двоє представників Української Галицької партії – Ігор Дякович та Юлія Гвоздович, аргументуючи свою позицію порушенням процедури прийняття і нецільове використання бюджету розвитку. Фракція партії  УКРОП та представник Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Сергій Івах участі в голосуванні не брали.

Прогнозований обсяг доходів міського бюджету м. Львова на 2019 рік (без урахування міжбюджетних трансфертів) складає 6612,5 млн. грн., в тому числі: доходи загального фонду — 6 млрд 232 млн грн; доходи спеціального фонду — 380,5 млн грн, з них бюджету розвитку — 263 млн грн. У порівнянні з очікуваними надходженнями за 2018 рік, прогнозні показники загального фонду збільшені на 10%. 

Серед бюджетних витрат 2019 року у пріоритеті галузь освіти — це 35% бюджету, охорона здоров’я — 11%,  ЖКГ і транспорт — 9,3%.  У цілому ухвалений бюджет Львова на 2019 рік передбачає зростання видатків на усі гуманітарні та житлово-комунальні напрямки, та є, на думку більшості депутатів міської ради, найбільш соціально орієнтованим у порівнянні з бюджетами інших міст України. Виходячи з таких переконань, частина обранців автоматично дотримується лінії своєї партії. Традиційна одностайність у прийнятті рішень помітна за результатами аналізу голосувань партій Об’єднання "Самопоміч", Блоку Петра Порошенка "Солідарність", Громадянської позиції і Народний контроль. При цьому варто пам’ятати і про підтримку цих сил зі сторони міського голови Львова – Андрія Садового, присутність якого у сесійній залі завжди впливає на процес обговорення та голосування.
Принциповість та непорушність позиції окремих фракцій Львівської міської ради у питанні залучення мешканців до обговорення бюджету, прозорості бюджетного процесу через фахове обговорення із залученням фахівців та цільового використання коштів, привертає до себе увагу громадськості. Проте 2018 рік депутатський корпус Львівської міської ради завершив з відчуттям виконаного обов’язку і затвердженим бюджетом міста на 2019 рік.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». У місті Львів за реалізацію ініціативи відповідає Львівська обласна організація «Громадянська мережа «ОПОРА».

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %